Пуповац: Милошевић не иде у Книн да би славио, него да стави крст на мржњу

Танјуг
Пуповац: Милошевић не иде у Книн да би славио, него да стави крст на мржњу

ДВОР НА УНИ- Представник Срба у Хрватској Борис Милошевић не иде у Книн на обиљежавање 25. годишњице операције "Олуја" да би славио, већ да би ставио "крст на мржњу", рекао је данас Тањугу председник СДСС-а Милорад Пуповац и истакао да би Милошевићев одлазак у Книн требало да допринесе томе да се сви суоче са патњом и страдањем оних других.

Пуповац, који је у Двору на Уни у Хрватској присусуствовао обиљежавању годишњице прогона и страдања Срба током и послије "Олује", каже да би одлука Бориса Милошевића требало да допринесе и томе да сви они који су починили злочине над српским народом одговарају за то што су починили.

- То је била тешка одлука, да представник српског народа оде на 25. годишњицу ''Олује''. Да стави крст на мржњу међу Хрватима и Србија, која се одашиља са мјеста страдања и мјеста обиљежавања, коју људи осјећају због својих патњи и страдања и због политика које то користе - појаснио је Пуповац.

Како каже, Милошевић одлази у Книн да би се ударио темељ окретању ратне странице према према страници мира, која, према његовој оцјени, у Хрватској па и у односима и комуникацији између Србије и Хрватске никако да добије "пуну и трајну прилику".

- Милошевић иде у Книн и да би, коначно, свака жртва, хрватска или српска, свако прогонство и избјеглиштво било признато и поштовано. Представник СДСС-а и нашег народа у Хрватској, не иде тамо да би славио и то треба да разумије свако, са хрватске и српске стране. С друге стране, не иде тамо да би урадио било шта што би спријечило да се свако са своје стране суочи са чим треба да се суочи, са патњом, прогоном и страдањем других. У овом случају Хрватска се треба освијестити за страдање и патње Срба - нагласио је Пуповац.

Он је напоменуо да је одлазак у Книн на обиљежавање "Олује" жртва Бориса Милошевића.

- Када се то постигне, као што се ових дана види да се то гради и као што се данас овде у Двору видело да се то гради, онда ће људи који су данас гнјевни, који куну, схватити да је то урађено зато да они коначно осјете да је неко пожалио за њиховим патњама и да је неко спреман да се суочи са одговорношћу за њихово страдање - рекао је Пуповац.

Упитан да ли ће та жртва Милошевића допринијети томе да злочини над Србима буду кажњени, Пуповац одговара да је то, такође, једна од ствари којој треба да допринесе одлазак представника Срба у Книн.

Подсјећа да су ријетки злочини над Србима који су кажњени, док су многи Срби кажњени за злочине који су почињени над Хрватима и поручује да се то мора промијенити, јер је неприхватљиво да се само Срби кажњавају.

Зато представници Срба очекују да, осим жаљења, крене санкционисање оних који су починили злочине.

- Зато нам је неопходна сарадња Хрватске и Србије, да обнове оно што су престале да раде 2011. године, а што отежава живот људи у Хрватској и односе двије земље - додао је Пуповац.

Како каже, осим геста којим се исказује поштовање жртава и то, кажњавање за почињене злочине над Србима, био је саставни дио разговора које су водили представници Срба, поставивши то питање као важно за успостављање повјерења и обнову мира.

На питање како ће Срби из Хрватске бити представљени у Рачи, где ће Србија и Република Српска заједно обиљежити годишњицу страдања у "Олуји", Пуповац је рекао да ће, у договору са предсједником Србије Александром Вучићем, ту бити дјеца из колоне, која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој и живот свог народа у Хрватској.

У Рачи ће, наводи, бити четворо младих, међу којима је једна посланица у Сабору, а други су предсједници општина или замјеници предсједника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

Упитан да ли би и представник хрватског народа у Србији да присуствује обележавању у Рачи, Пуповац одговара да не би никоме желио да ставља терет који му не припада, као што ни сам не воли да се Србима у Хрватској ставља терет који им не припада, али наглашава да би представник службене Хрватске у Србији свакако требало да пристуствује том обиљежавању.

- Али, за то је неопходно стварати претпоставке - указује Пуповац и додаје да је зато неопходно да обиљежавања страдања буду "нижег тона", са више уважавања према другој страни, јер сваки повишен тон смањује могућност да друга страна боље разуме шта је неки човек прошао.

- Надамо се да ће у некој будућности, у сљедећим корацима и то бити нормално - подвукао је Пуповац.

На питање какав пријем у Книну очекује за Милошевића, каже да ће њему свакако бити веома тешко и да је то за њега највећи изазов.

- Ко ће све бити по улицама и какви ће људи бити тамо...То је друго питање, за друге институције. Вјерујем да Милошевић у протоколарном дијелу, у којем ће боравити, неће имати тешкоће, а шта ће бити на другим мјестима и каква ће се знамења видјети која ће бацити сјену на његов гест и на наше намјере, то је питање за друге институције, ако их буде - рекао је Пуповац.

На констатацију да је Андреј Пленковић био премијер и у претходне четири године, те зашто је ово тек сада могуће, Пуповац каже да није само посреди 25 година од "Олује", већ чињеница да су се у Хрватској стекли политичцки услови да се направи искорак у овакве разговоре са Србима и о будућим односима са Србијом.

Злочин ништа не може оправдати

У Двору на Уни данас је одржана централна комеморација, коју Српско народно вијеће (СНВ) сваке године организује у неком другом мјесту у Хрватској поводом страдања Срба током и послије војно-полицијске операције "Олуја", на којој је Милорад Пуповац поручио да се треба освестити да су људи нападани и убијани и послије „Олује", а њихова села паљена.

Најприје је на православном гробљу у Двору, у присуству делегације СНВ предвођене Пуповцем, служен парастос испред масовне гробнице у којој су биле сахрањене 64 особа са територије ове општине, убијене од 4.до 13. августа 1995., од којих већина у избјегличкој колони и после завршетка операције "Олуја".
Потом је одржана комеморација код Основне школе у Двору, гдје је 8. августа прије 25 године убијено девет или 10 особа из психијатријске болнице и дома за старе у Петрињи, које су доведене у Двор, од којих су свега двије идентификоване.

- Док су ратна страдања Хрвата призната и озваничена у комеморацијама, а и прогонство завршили повратком, а многи одговорни Срби за почињене злочине над њима кажњени, то се не може рећи за ратна страдања и прогонство Срба. Ратни злочини над Србима ријетко су кажњени посебно у ''Олуји'' и након ње...Мислимо да је вријеме да се након 25 година то треба освијетлити и освијестити зашто се то догодило и колика је штета не само за Србе у Хрватској, већ саму Хрватску. Мислимо да је нужно да се према Србима треба зауставити ширење аката мржње и насиља и почети градити друштво у толеранцији и поштовању различитости - наглашено је у изјави сјећања СНВ-а.

Начелник општине Двор Никола Арбутина указао је да су на православљом гробљу у Двору, гдје је служен парастос, била 64 тела, од којих је 41 предано породицама, а 23 и даље се налази на овом гробљу.

Подсјетио је да су на ареалу основне школе у Двору убијена хендикепирана лица и то на пар метара од УНПРОФОР-а.
- Прошло је 25.година и нема одговора ко је то урадио. Колико треба да чекамо на одговор ко је убио хендикепиране људе и људе који су били само на свом кућном прагу? -упитао је он.
Весна Тершелић из организације „Документа" позвала је хрватске власти и правосуђе да наставе са истрагом и процесуирањем ратних злочина који је посебно спор у вези акције "Олуја", али и на Управу за нестале, како би убрзали ексхумацију и идентификацију страдалих.

Оцијенила је да се сада одласком Бориса Милошевића у Книн догађа искорак, као и када се очекује хоће ли на мјесту злочина у Груборима, како је најављено министар бранитеља одати почаст цивилним жртвама.

- Мислим да је непримјерено да се ове године једно од одличја додијели генералу који је оптужен за злочине у БиХ. Драго ми је што живимо у вријеме у којем се отвара перспектива када се више пажње може посветити мирној реинтеграцији. Надам се да ћемо наћи снаге да окончамо на симболичном нивоу Други свјетски рат и домовински рат - поручила је она.

Пуповац је казао да се не смијеју заборавити злочини "све док не чујемо ријечи које ће утјешити најближе онима који су страдали, док се не буде судило онима који су починили злочин.

- Морамо се освијестити да су убијани људи у избегличкој колони, али и после акције ''Олуја''. Посебно тешко је било убијање психијатријских пацијената поред којих су били представници међународних снага који су требало да их заштите, али то нису учинили, као и други који су требало да учине све да не дође до егзодуса. Они који су имали моћ нису се одлучили за то - казао је он.

Пуповац је указао да су међу жртвама злочина у основној школи једна Српкиња која је била инвалид у колицима и Хрватица малог раста, које су биле као двије сестре и које су заједно убијене.

- Сахрањене су у Петрињи где је гробно мјесто направљено тако да су два крста један поред другог. Нека то буде симбол начина на који ћемо се ми сјећати ратних патњи 90-тих година у Хрватској, и на другим местима. Нека то буде симбол који ће показати како су они који су страдали били махом немоћни. Не знам да ли они са којима радим готово 30 година могу поднијети моралну тежину таквих чинова. Не знам, али вјерујем да сваки човјек, сваки ратник, политичар и сваки свештеник има дубоки морални осјећај када се суочава са таквим чињеницама - казао је Пуповац.
Пуповац је рекао да ништа не може те злочине оправдати, ни прича о нацији, држави, ни о томе какав је онај други, шта нам је учинио онај други, што се неретко чини у службеним говорима.

Испред улазних врата Основне школе у којој се догодио злочин над хендикепираним лицима, по завршетку комеморације положене су руже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана