Пумпе поново под лупом инспектора

Маријана Миљић Бјеловук
Пумпе поново под лупом инспектора

БАЊАЛУКА - Бензинске пумпе у Српској наредних дана биће под лупом тржишне инспекције јер је поново утврђено да поједини држе цијене изнад дозвољених и крше Уредбу о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата.

У Инспекторату РС казали су “Гласу Српске” да су интензивније контроле бензинских пумпи у Српској почеле од уторка те да ће трајати и идућих дана.

- Први још до краја необрађени подаци са терена показују да се ради о неколико бензинских пумпи које су поново затечене у прекршају - нагласили су у Инспекторату.

Подвукли су да су тржишни инспектори од 5. марта до 12. августа контролисали 181 бензинску пумпу. Од тога броја контрола у 115 случајева утврђене су неправилности на основу чега су инспектори издали 230 прекршајних налога, чија вриједност премашује 1,67 милиона КМ.

- Неправилности се односе на формирање цијена у дијелу ограничења прописаних маржи. Утврђена су одређена прекорачења која су једно вријеме била знатно већа од дозвољених. Свим  бензинским пумпама које су затечене у прекршају изречене су законом предвиђене прекршајне мјере - подвукли су у Инспекторату.

Нагласили су да ће контроле бити настављене како на бензинским пумпама, тако и у већим трговачким центрима са циљем праћења промета и формирање цијена. 

Премијер Српске Радован Вишковић навео је да је од Инспектората РС тражио да “жешће крену” у малопродаји у контролу свих цијена нафте и нафтних деривата, јер постоје знатна одступања од једног до другог продајног мјеста или једног и другог дијела Републике Српске, а не би требало да буде разлике.

Подвукао је и да ће инспекција појачати контроле како би натјерали даваоце било каквих услуга да своје цијене сада прилагоде новонасталој цијени нафте и нафтних деривата.

- Нисам примијетио да смо имали пад цијена осталих намирница у Српској када је дошло до пада цијена нафте и нафтних деривата, док су сви раније у обрнутој ситуацији поскупљења правдали растом нафте и нафтних деривата - рекао је Вишковић за Срну.

Нагласио је да цијене нафте и нафтних деривата у РС у посљедњих мјесец значајно стагнирају или имају знатан пад, подсјетивши да је цијена литре дизела у малопродаји била већа од 3,6 КМ, док тренутно у Српској има и продајних мјеста са цијеном литре тога горива и испод три КМ.

Радили без дозволе

Поједине бензинске пумпе у Српској раде и без дозвола, а примјер за то је случај из Шамца. У Инспекторату РС навели су да су инспектори крајем јула открили да у поменутој општини једна пумпа нема прибављено рјешење Министарства трговине и туризма РС.

- Та бензинска пумпа је затворена до прибављања дозволе, а одговорном лицу издат је прекршајни налог у висини од 4.000 КМ - навели су у Инспекторату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана