Психолози тврде да се наш народ добро носи са недаћама, али упозоравају: Не претјерујте са вијестима о пандемији

Анита Јанковић Речевић
Психолози тврде да се наш народ добро носи са недаћама, али упозоравају: Не претјерујте са вијестима о пандемији

БАЊАЛУКА - Разне кризне ситуације којима су грађани Републике Српске били изложени протеклих деценија, према ријечима психолога, повећале су праг отпорности становника који се за сада добро носе са страховима изазваним пандемијом, што потврђује и број позива на “плави телефон” који није забрињавајући.

Вирус корона пробудио је анксиозност и страх огромног дијела свјетске популације, поготово становника земаља које вијековима нису ратовале, нити су биле суочене са великим природним несрећама и економском кризом.

Домаћи стручњаци истичу да су узнемирујућа осјећања у кризним ситуацијама попут ове очекивана, због чега је Друштво психолога РС оформило тим од десет психотерапеута који пружа подршку онима којима је потребна, а ту је “плави телефон” који је прије ванредне ситуације био намијењен искључиво дјеци, али је сада на располагању свим грађанима.

Директор Удружења “Нова генерација”, које управља “плавим телефоном”, Саша Рисојевић каже да је од 13. марта, откако је та линија отворена за одрасле, бесплатан број 080 05 0305 до сада позвало више од 400 грађана БиХ, нагласивши да је 250 позива било изван радног времена.

- Наши савјетници су одговорили на 150 позива који су стигли за вријеме радног времена од девет до 17 часова радним данима. Људи су најчешће звали због осјећања страха, анксиозности, узнемирености и усамљености. То је сасвим нормално и ми смо очекивали да ће ова криза пољуљати потребу грађана за сигурношћу и зато смо и проширили дјеловање “плавог телефона”. Било је и позива људи који су имали суицидне мисли, али мали број - рекао је Рисојевић. Додао је да савјетници који се јављају на телефон позив преусмјеравају тиму психотерапеута када процијене да је особи која зове потребна интензивнија психолошка подршка.

Према Рисојевићевим ријечима, психолози кроз разговор покушавају да установе шта је подстакло узнемирујућа осјећања, наглашавајући да су нереалне слике неке ситуације најчешћи узрок негативних мисли. 

- Људи често одређене ситуације доживљавају много опасније него што оне заправо јесу. То је случај и са вирусом корона усљед прекомјерне конзумације узнемирујућих информација које најчешће нису провјерене. То код грађана изазива преинтензиван страх који није оправдан. У тим ситуацијама људе враћамо на истините и провјере информације, чиме се код њих умањује доживљај страха и колико-толико враћа осјећај контроле над ситуацијом - истакао је Рисојевић. Како би сачували ментално здравље, грађанима савјетује да ограниче информације везане за вирус корона.

- Довољно је једном или два пута у току дана информисати се о тренутној ситуацији и то из релевантних извора, а не по цијели дан трагати за вијестима и трошити енергију на пандемију јер се то може негативно одразити на ментално здравље - упозорио је Рисојевић.

Члан Друштва психолога РС Гордана Ружић каже да је од јуче становништву Српске на располагању и број телефона 065/464-555 који је активан сваки дан од девет до 22 часа, као и-мејл адреса [email protected] .

- Увидјели смо да је много пропуштених позива, нарочито у дане викенда, па смо активирали мобилни број који је доступан и на вајберу како би грађанима услуга била финансијски доступнија - рекла је Ружићева и додала да се на телефон јављају координатори који потом позив просљеђују психолозима који комуницирају са грађанима путем различитих средстава комуникације. Психолози су доступни и путем скајпа и других комуникацијских канала јер је за психолошку подршку важно да се одвија лицем у лице.

Према њеним ријечима, страх у вријеме пандемије је оправдан, а психолози су ту да помогну свима које претјерана брига омета да нормално функционишу.

- Ова ситуација је неизвјесна, али ће проћи, а добра ствар је што постоје ствари које људи могу контролисати, а то су мисли, поступци и поштовање превентивних мјера којима се штитимо - казала је Ружићева.

Према њеним ријечима, број позива на “плави телефон” није велики имајући у виду неизвјесност ситуације.

- Ово подручје је прошло кроз разне кризне ситуације, што је засигурно утицало да су наши људи постали отпорнији, тако да једноставно имамо већи праг толеранције и боље подносимо стресне ситуације - рекла је Ружићева и нагласила да психотерапеути нису оптерећени јер им је до сада преусмјерено десетак одсто позива на “плави телефон”.

 Подршка студентима

Декан бањалучког Филозофског факултета Срђан Душанић и предсједница Друштва психолога РС Дијана Ђурић потписали су јуче меморандум о сарадњи којим је покренут сервис пружања психолошке подршке студентима Универзитета у Бањалуци током трајања епидемиолошке кризе. Студенти који се суочавају са одређеним потешкоћама и изазовима психолошке природе могу бесплатно да добију подршку од сертификованих психотерапеута. Студенти могу сваког дана од девет до 22 часа да позову број телефона 065/464-555 или пошаљу и-мејл на адресу [email protected] .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана