Први радови на “Турском току” у Српској почетком 2022.

Вељко Зељковић
Први радови на “Турском току” у Српској почетком 2022.

БАЊАЛУКА - Први радови на изградњи крака стратешког гасовода “Турски ток” кроз Српску могли би кренути крајем наредне или почетком 2022. године, тврди директор предузећа “Гас-Рес” Љубо Гламочић.

Према његовим ријечима, градња овог гасовода до сада је била условљена динамиком градње крака “Турског тока” кроз Србију, а пошто су предсједник Србије Александар Вучић и директор “Србијагаса” Душан Бајатовић најавили како би он могао бити завршен до краја године, то ће, како је истакао, значајно убрзати и активности на овом пројекту у Српској.

- Радује ме та информација, јер се тиме отвара и наша прича. Завршетком градње овог гасовода кроз Србију, а према обећањима надлежних из “Србијагаса”, Србија ће започети са реализацијом пројекта градње једног крака са транспортног система Србије ка Српској, односно Бијељини, у укупној дужини негдје око 100 километара. Према процјенама надлежних из Србије, тај дио посла могао би бити завршен у наредне двије до три године - каже Гламочић.

Објашњава да је већ урађено идејно рјешење трасе гасовода кроз Српску које се једним дијелом разликује од пређашњег, које је било везано за пројекат градње “Јужног тока”.

- Овај крак гасовода ће сада једним дијелом пратити трасу аутопута од Бијељине до Бањалуке и он ће ићи од Мачванског Прњавора преко Бијељине, Брчког, Вукосавља и Шамца до Добоја, Прњавора и Бањалуке, па све до Новог Града. Према неким грубим процјенама, градња само гасовода, без пратећих објеката, могла би коштати између 180 и 200 милиона евра, а његов капацитет би требало да се креће око 1,2 милијарде метара кубних гаса годишње. Градњу гасовода требало би да прати и гасификација градова, а планирана је и градња најмање двије гасне електране - топлане на подручју Српске - објаснио је Гламочић.

Додаје да ће наредна година бити искоришћена за израду просторно-планске документације и рјешавање имовинских односа са власницима парцела преко којих ће ићи овај гасовод.

- Наравно, остало је још да се са представницима “Србијагаса” и “Гаспромом” договоримо о финансирању овог пројекта, али и оснивању заједничког предузећа које би било надлежно за градњу овог гасовода кроз Српску. Поред тога, требало би да до краја године буде потписан и споразум о разумијевању са “Србијагасом”, али и међудржавни између Савјета министара БиХ и Владе Србије - појаснио је Гламочић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана