Први пут обављено сложено одстрањење органа мале карлице и абдомена

Srna
Први пут обављено сложено одстрањење органа мале карлице и абдомена

БАЊАЛУКА - Љекари Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске по први пут обавили су сложени захват одстрањења органа мале карлице и абдомена због узнапредовалог малигнитета.

Из УКЦ-а је саопштено да је пацијенткиња (48) отпуштена 14. постоперативног дана на кућно лијечење, а постоперативни ток протекао је без компликација.

Сложени захват подразумијева двије процедуре, а прва је хируршка и односи се на одстрањење свих видљивих малигних туморских промјена у абдомену и малој карлици.

"У овом случају одстрањена је мокраћна бешика, јајници и јајоводи, материца и вагина у цјелости са спољашњим женским гениталијама, дебелог цријева и ануса и припадајућим лимфним жлијездама", наведено је у саопштењу.

Друга процедура подразумијева третирање трбушне и карличне шупљине загријаним цитостатским раствором.

"Повишена температура омогућава бољи улазак цитостатика у малигне ћелије, а истовремено се ординира до 25 пута већа концентрација цитостатика него што би било могуће да се ординира интравенски", наводе из УКЦ-а.

У саопштењу се додаје да се учинковитост ове процедуре највише огледа у томе што су петогодишње преживљавање и потпуно изљечење повећани за три пута и користи се искључиво за узнапредовале јасно индиковане малигне туморе мале карилице и трбушне шупљине.

У највећој здравственој установи у Српској наводе да ће захваљујући њеном руководству на челу са директором Владом Ђајићем и начелником Клинике за општу и абдоминалну хирургију Зораном Алексићем ова процедура од сада бити редовно кориштена.

"Наши пацијенти неће морати да одлазе у регион како би били подвргнути овом изузетно скупом и сложеном захвату, а самим тим смањиће се трошкови Фонда здравственог осигурања Републике Српске и породица пацијената", истичу у УКЦ-у Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана