Први корак ка санацији земљишта у “Инцелу”

Драгана Орловић
Први корак ка санацији земљишта у “Инцелу”

БАЊАЛУКА - Међународни стручњаци објелоданиће почетком децембра прве кораке који би требало да буду предузети ради санирања земљишта у бањалучкој Пословној зони “Инцел” које је загађено канцерогеним уљем пирален и тешким металима.

Потврђено је ово “Гласу Српске” у УНДП-у у БиХ, као и у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Службеник за комуникације УНДП-а у БиХ Ајла Мостарац навела је да консултант којег су ангажовали завршава “иницијални концептуални модел” на основу којег ће моћи да буду утврђене све потенцијалне локације са повећаним концентрацијама загађујућих материја и могућност њихове миграције кроз земљиште и подземне воде.

- Најзначајнији и први кораци који треба да буду предузети на подручју “Инцела” биће презентовани почетком идућег мјесеца у Бањалуци - поручила је Мостарчева.

Како су навели из УНДП-а, на основу тог модела биће припремљен план активности које је потребно предузети како би био ублажен ризик, али и дате препоруке за третирање локација са повећаном концентрацијом загађујућих материја као и одрживог управљања локацијом, са пратећим трошковима.

Директор Института за заштиту и екологију РС Предраг Илић рекао је да сви ишчекују план санације контаминираног земљишта у “Инцелу”.

- Позитивно је што се и даље посвећује велика пажња овом значајном питању, јер након свих урађених анализа потребан је и квалитетан план санације, као и детаљна процјена међународних експерата на подручју “Инцела” - сматра Илић.

Слично мисле и у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, гдје подсјећају да је крајем августа у Бањалуци боравио међународни консултант којег је УНДП ангажовао да уради процјене у “Инцелу”, а на основу којих ће моћи да буде процијењен ризик по природу и здравље људи од ове врсте загађености.

У Пословној зони “Инцел” 9. марта избио је пожар, када је плануло отровно уље пирален. Од тада крећу серије инспекцијских контрола, а у цијели случај укључила се и полиција, као и Окружно тужилаштво у Бањалуци.

На појединим локацијама у “Инцелу” утврђено је да канцерогеног уља пирален има чак 3.000 пута више него што је дозвољено, показале су анализе земљишта са тог подручја у које је “Глас Српске” имао увид. Осим пиралена, откривено је и високо присуство тешких метала. Због цијеле те афере већи број запослених у овој пословној зони саслушан је и у полицији.

Оперативни тим

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС подсјећају да су именовали оперативни тим који чине представници свих релевантних домаћих институција.

- Чланови тог тима су међународним експертима доставили потребну документацију и информације како би их анализирали и израдили документ са мапом свих загађених локација у “Инцелу”, степеном загађења, као и приједлогом санације - кажу у овом министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана