Први корак до регистра службеника

Ведрана Кулага Симић
Први корак до регистра службеника

САРАЈЕВО - У Министарству правде БиХ су коначно, са закашњењем од готово двије године, скројили допуне Закона о државној служби који је предуслов за формирање регистра службеника на заједничком нивоу власти о којем се полемише дуже од деценије.

Покушаји да се успостави регистар, односно на једном мјесту саберу подаци о националној, полној, квалификационој и другој структури руководилаца и других запослених у више од 70 институција на нивоу БиХ трају, према ранијим подацима из Агенције за државну службу БиХ, још од 2010. године. Дуго је камен спотицања била одлука Агенције за заштиту личних података БиХ, према којој им је забрањено да обрађују личне податке запослених, као и да нема законског овлашћења да воде такав регистар.

Да би тај дио био ријешен потребно је допунити закон, а то су 2021. године затражили и тадашњи делегати Дома народа у Парламенту БиХ како би се омогућило вођење регистра, уз дефинисање обима личних података који би се наводили. Те исте године је, на сједници Савјета министара крајем маја, усвојен закључак којим се усваја информација Агенције за државну службу БиХ о проблематици успостављања регистра запослених у институцијама БиХ, те задужило Министарство правде да у сарадњи са Агенцијом достави на усаглашавање приједлог закона о допунама Закона о државној служби у институцијама, а којим ће се законски омогућити Агенцији вођење регистра државних службеника и свих запослених у институцијама БиХ, осим војних лица, полицијских службеника и запослених у Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ. Истим закључком је задужена Агенција за државну службу БиХ да у року од три мјесеца од дана усвајања тог закона сачини и достави на усаглашавање приједлог одлуке којом ће се омогућити вођење регистра запослених како би исту одлуку Савјет министара могао усвојити.

Достављањем нацрта закона о измјенама и допунама Закона о државној служби је, како је потврђено, направљен тек први корак, а на реду су остали у Парламенту и Савјету министара БиХ.

- Доношење закона испуњава обавезу извршавања закључка Парламента БиХ, којим је наложено Савјету министара да предузме мјере да би се успоставио регистар запослених, осим у безбједносно-одбрамбеном сектору - истакли су у Министарству правде и додали да је нацрт начелно подржан и од ЕУ.

Појаснили су и шта ће писати у списима.

- У регистру се воде подаци о имену и презимену, јединственом матичном броју, презимену по рођењу, датуму рођења, држављанству, полу, као и о националности, адреси, образовању и стручном усавршавању, вјештинама, постављењима, разрјешењима, стажу и искуству, платама и накнадама те о оцјенама рада, дисциплинским мјерама, казненим пресудама. Лични подаци који се воде у регистру, осим имена и презимена, нису јавни - наведено је то у првој верзији закона који се уводи и нова категорија државних службеника - инспектор, а особама које су већ службеници олакшава напредовање.

Према подацима с интернет странице Агенције за државну службу БиХ, на том нивоу власти запослено је више од 3.900 службеника.

Новац

У ресору правде су израчунали да ће им за спровођење овог закона требати још 200.000 марака у каси Агенције за државну службу БиХ. Након тога, став је да ће им на годишњем нивоу бити потребно додатних 30.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана