Прва екипа спасилаца из ФБиХ кренула за Турску копненим путем

ГС
Прва екипа спасилаца из ФБиХ кренула за Турску копненим путем

САРАЈЕВО - Прва екипе спасилаца Федералне управе Цивилне заштите (ФУЦЗ) кренула је копненим путем за Турску, која је погођена земљотресом.

Они су кренули испред базе Федералне управе Цивилне Заштите у Азићима. Медицинарка Сандра Мусић је прије поласка поручила да је ово велика одговорност и част, јавља Дневни аваз.

- Медицински тим је обучен и даћемо све од себе да испунимо задатак. Имамо позитиван страх, али то је нешто на шта смо спремни - поручила је она.

Сабахудин Спаховић из ФУЦЗ говорио је уочи поласка истакавши да имају 42 човјека која су оспособљена и сертификована за рад у овако тешким ситуацијама.

- Овдје је формиран конвој, већ је требала да оде једна екипа, тај интервентни тим, али због отказивања летова, кренуће колеге копненим путем. Рано ујутру ће још 17 људи авионом кренути за Турску. Тамо када дођемо на терен имамо официра за везу, надам се да ћемо брзо успоставити контакт с колегама из АФАД-а и извршити прихват свих наших људи тамо како би се могли окренути оном што треба да раде - рекао је Спаховић.

Амбасадор Турске у БиХ Садик Бабур Гиргин је истакао да је Турску задесила највећа катастрофа.

- Добили смо велики број позива институција и организација из БиХ. Овдје смо да испратимо први конвој помоћи, а наставак ће услиједити сутра. У своје лично име и турског народа желим упутити изразе захвалности свим институцијама у БиХ који су исказали своју солидарност и спремност да помогну турском народу. Велико хвала - рекао је Бабур Гиргин.

Раније је портпаролка ФУЦЗ Мајда Ковач говорила о томе ко ће ићи пут Турске.

- Прву екипу која данас креће чини 25 људи са потребном опремом, два пса трагача и свим оним што је потребно - потврдила је раније портпаролка ФУЦЗ Мајда Ковач.

Сутра ујутру у 8:30 сати са сарајевског аеродрома иде други дио тима од 17 људи. У тимове су укључени и медицинари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана