Прошлост судија и тужилаца не смије остати под велом тајне

Жељка Домазет
Прошлост судија и тужилаца не смије остати под велом тајне

Сарајево - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија потврдио је у петак “Гласу Српске” да је добио ново писмо специјалног представника Европске уније у БиХ Ларса Гунара Вигемарка у којем западни дипломата наводи да је од кључне важности да буде враћено повјерење јавности у правосудни систем.

- Све на шта амбасадор Вигемарк данас с правом указује, ми смо као проблем препознали још 2017. године. Тада смо и ВСТС и ја лично јавно и јасно упозорили да у процесу именовања судија и тужилаца у БиХ недостаје систем провјера прошлости и одговарајући корективни механизам у том контексту. Због тога смо закључцима из октобра 2017. године тражили хитно интегрисање система провјере прошлости у систем именовања судија и тужилаца. Нажалост, тада наша упозорења на могућност оваквих ситуација на које данас указује господин Вигемарк нису исправно и довољно озбиљно схваћена, те је тим закључцима покушана дати одређена политичка димензија - констатовао је Тегелтија.

Тврди да је “очигледно требало да прођу двије године и да стварни живот потврди та упозорења на овај проблем” да би био схваћен у пуном капацитету.

Подсјетимо, Вигемарк је поново писао Тегелтији у вези с проблемом именовања носилаца правосудних функција. Вигемарк је прво писмо послао почетком августа како би било заустављено именовање судије у Општинском суду Сарајево Хусеина Делалића, због сумње да је раније осуђиван.

Након што је добио одговор у коме је наведено да постоје бројни пропусти, Вигемарк је одлучио да упути ново писмо Тегелтији. Вигемарк подсјећа Тегелтију на његову констатацију да постоји озбиљан и суштински проблем у систему именовања, те да је евидентно да случај судије Делалића није усамљен.

- Апелујем на вас да то провјерите и поступите једнако одлучно са свим таквим предметима. Ми ћемо наставити да сарађујемо с ВСТС-ом на спречавању таквих мањкавих одлука - наводи Вигемарк, између осталог, у писму.

Вигемарк истиче да су “пред законом сви једнаки”.

- Стога не би требало да постоји нити трунка сумње у вези с било којим носиоцем правосудне функције - поручио је Вигемарк.

Ратни кадрови

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић казао је “Гласу Српске” да је институција на чијем је челу идентификовала проблем именовања судија и тужилаца који нису достојни да обављају ову функцију и обезбиједе независност и професионалност правосуђа и судских процеса.

- Идентификовали смо 15 судија и тужилаца који су ратни кадрови и раде у правосуђу, а ријеч је о људима који су у рату пресуђивали Србима и слали их у логоре “Силос” и “Виктор Бубањ”. Они се налазе у некој врсти сукоба интереса и није чудо што се у Суду и Тужилаштву БиХ не процесуирају злочини почињени над Србима. Прикупили смо документацију од око 1.000 страница и предали је Тужилаштву БиХ јер сматрамо да су они неподобни за обављање судских и тужилачких функција - рекао је Којић.

Казао је да су предлагали и Парламенту БиХ да буде донесено законско рјешење по коме би била провјеравана ратна и свака друга прошлост носилаца правосудних функција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана