Прошле године из БиХ протјерано 16 особа

klix.ba
Прошле године из БиХ протјерано 16 особа

Укупно 27.769 особа прошле године исказало је намјеру за азил у Босни и Херцеговини, показују подаци Службе за послове са странцима БиХ. С територије БиХ током 2019. године протјерано је 16 страних држављана који представљају пријетњу јавном поретку и безбједности БиХ.

Служба за послове са странцима БиХ је у поступцима изражавања намјере за азил у теренским и привременим прихватним центрима вршила регистрацију 27.769 особа, приликом чега су од тих особа узимани биометријски подаци, фотографисани су, а након наведеног инспектори за странце су у разговору с њима прикупљали оперативне податке који су размјењивани с осталим агенцијама за провођење закона у БиХ.

Када је ријеч о рјешавању статусних питања страних држављана процијењених као пријетња по националну безбједност БиХ, Служба за послове са странцима БиХ је од других надлежних безбједносних институција запримила информацију за 29 безбједносно интересантних страних држављана.

"Од 29 безбједносно интересантних страних држављанина, служба је током 2019. године предузимањем радњи из својих надлежности и појачаним активностима контроле кретања и боравка странаца у БиХ, пронашла, процесуирала и изрекла мјере протјеривања за 16 страних држављана који представљају пријетњу јавном поретку и безбједности БиХ, док се остале особе нису налазиле на територији БиХ", наводе из Службе за послове са странцима БиХ.

Податке о свим особама које представљају пријетњу јавном поретку и безбједности БиХ служба за послове са странцима БиХ је евидентирала у базу "РОС-а", којој приступ има Гранична полиција БиХ, те ће онима који нису на подручју БиХ приликом покушаја њиховог уласка у БиХ бити одбијен улазак.

Што се тиче прихвата по основу Споразума о реадмисији, у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2019. године укупно су прихваћена 783 страна држављанина и то свих 783 по основу Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Хрватске о враћању и прихваћању особа чији је улазак и боравак незаконит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана