Прослава Видовдана, крсне славе ВРС у Гомионици: Српска завјет од којег се не одустаје

Ведрана Кулага Симић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Српски народ је слободарски народ, окупљен око Републике Српске и Србије, као својих држава. Српска је завјет од којег нећемо одустати.

Поручио је то српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у манастиру Гомионица код Бањалуке честитајући Видовдан - крсну славу Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука у Оружаним снагама БиХ.

Додик је нагласио да припадници Трећег пјешадијског (РС) пука поносно чувају традицију Војске РС те да је свима императив мир.

Говорећи о сукобу на истоку, нагласио је да Српска неће дозволити санкције Русије.

-  Зато нас поново покушавају сврстати на листу непослушних - рекао је Додик и додао да Срби никада нису били поданици.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је  да је обавеза свих у Српској да памте достигнућа ВРС којима је одбрањена слобода земље у којој се данас живи.

Она је свим борцима Српске, Трећег пјешадијског пука и грађанима честитала крсну славу ВРС уз захвалност за све што су борци постигли и обезбиједили за долазеће генерације.
Цвијановићева је захвалила и Српској православној цркви која је чувар идентитета Срба и традиције.

-Данас живимо у слободи, али морамо знати шта се дешавало у прошлости и да цијенимо све наше жртве које су дате за слободу. Истовремено морамо бити загледани у будућност да научимо поуке и лекције из свега што се дешавало као и оно што је допринијело стварању Српске - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се живи у сложеним околностима али да се покушава осигурати сигурно мјесто за Српску чије ће уставне надлежности бити брањене уз одолијевање свим притисцима на том плану.

-Бранимо оно што је наше и не угрожавамо ништа туђе. То је одлика овог народа и његових политичких и других представника - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је додијелила одликовања појединцима заслужним за Српску, њен развој, учвршћење мира и за шире заслуге за РС, а поводом Видовдана.

Командант Трећег (РС) пука Милорад Крајшумовић је рекао да је Видовдан најважнији датум у историји српског народа и прекретница у свјетској и европској историји.

Рекао је да нема разговора са српским народом када је у питању слобода, и подсјетио је на јунаке из историје српског народа.

Додао је да је Војска РС вођена слободарским духом српског народа и захвалио је врху Српске и борачким организацијама те позвао на слогу и окупљање српског народа и на очување РС.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић је рекао да је овај дан прослављен у миру и да је Војска РС одбранила народ на територији Српске.

Премијер Српске Радован Вишковић нагласио је да је Видовдан за српски народ од косовског боја до пробоја коридора важан датум.

-ВРС је била одговор на оно што су радила два друга народа у БиХ - рекао је он и подсјетио да су друге двије војске биле основане прије него што је српски народ основао ВРС.

Рекао је да српске војске кроз вијекове никад нису биле освајачке војске, већ да су увијек браниле српски народ.

Подсјетио је на 23 хиљаде сабораца који су платили животима одбрану РС.

У манастиру Гомионица је поводом обиљежавања Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука служена света архијерејска литургија и парастос погинулим српским борцима од Косовског боја до данас. Литургији и парастосу, које су служили преосвећени епископи бањалучки Јефрем и бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, присуствовали су и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, посланици у Народној скупштини и старјешине ВРС, представници градова и општина, као и представници политичког, јавног и културног живота, те невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и представници Српске у заједничким институцијама.

У оквиру обиљежавања обављен је и обред ломљења славског колача.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана