Пропаганда преко филмског платна

Дарко Момић
Пропаганда преко филмског платна

Сарајево - Градоначелник Сарајева Абдулах Скака славодобитно је најавио снимање још једног филма о опсади Сарајева, прецизирајући да ће филм бити рађен у врхунској продукцији и по највишим свјетским стандардима, као и да су већ обављени прелиминарни разговори са, како је рекао, релевантним факторима.

Он је истакао да би град Сарајево био суфинансијер пројекта уз подршку других нивоа власти, приватног сектора и страних партнера, уз оцјену да “Сарајево заслужује да добије релевантан, историјски тачан, врхунски, свјетски играни филм о опсади”.

- Филм је снажан механизам колективног памћења, ми смо град филма, једног од највећих европских филмских фестивала и ово је пројект око којег се можемо окупити - рекао је градоначелник Сарајева.

Његову иницијативу поздравили су филмски радници и јавне личности из Сарајева, док, с друге стране, наши саговорници из Републике Српске гаје озбиљну дозу резерве према иницијативи градоначелника Сарајева и сматрају да ће евентуални филм бити најобичнији пропагандни материјал.

Народни посланик и члан Одбора за образовање, науку и културу Народне скупштине РС Данијел Јошић каже да нема ништа против иницијатива за снимање филмова, али додаје да се већ из најаве градоначелника Сарајева може наслутити да његова иницијатива није мотивисана жељом да буде снимљен добар филм.

- Не желим унапријед да осуђујем нешто што је тек на нивоу иницијативе, али имам разлог да сумњам да циљ иницијатора није да буде снимљен квалитетан и историјски тачан, већ пропагандни филм по вољи политичког Сарајева. Нажалост, на такав закључак ме тјера досадашње искуство са снимањем једностраних филмова о протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, у којима је улога лоших момака по правилу припадала Србима - каже Јошић.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић поздравља иницијативу градоначелника Сарајева, али му поручује да би и он и сви остали који треба да учествују у снимању тог филма требало да изуче историју Сарајева.

- Било би добро да прво виде како је настало Сарајево, чија је била земља на Башчаршији, Ченгића вили, на Илиџи..., затим да виде колико је Срба живјело у Сарајеву у периоду Првог свјетског рата, па све до деведесетих година, када је послије Београда било други српски град - каже Дукић.

Након што то изуче, наставља Дукић, онда би требало да одговоре на питање у којем граду је за вријеме буна, ратова и “опсада” било 126 логора.

- У Сарајеву је током рата дјеловало 126 логора у којима су тамничени Срби од којих је један носио назив по Алији Изетбеговићу, али чисто сумњам да Скака има намјеру да се о томе говори у филму чије снимање најављује - каже Дукић.

Вељко Булајић

Прве озбиљне најаве филма о “опсади Сарајева” чуле су се већ почетком 1998. године, када је као режисер најављиван познати аутор партизанских епопеја Вељко Булајић. Он је након што пројекат никада није ушао у реализацију оцјењивао да је филм могао бити на нивоу “Битке на Неретви”.

Сарајевски медији су половином јуна 2017. године помпезно најавили да је у Сарајеву почело снимање филма радног наслова “Свједочења”, у којем су главне улоге тумачили Зринка Цвитешић, Раде Шербеџија и Јасна Жалица. Судбина тог филма је непозната, док се филм “Симпатија за ђавола”, чије је снимање почело у фебруару прошле године, а базиран је на књизи француског новинара Пола Маршанда, у којој се говори о његовом искуству из ратног Сарајева, налази у постпродукцији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана