Промоцију на “Фејсбуку” платили десетинама хиљада КМ

Ведрана Кулага Симић
Промоцију на “Фејсбуку” платили десетинама хиљада КМ

БАЊАЛУКА - Бројне политичке странке и њихове узданице на општим изборима, који су заказани за недјељу, 2. октобра, од почетка кампање за рекламирање и промоцију на друштвеним мрежама, првенствено на “Фејсбуку” искеширали су већ десетине хиљада марака.

Ти “огласи” су, до сада, према подацима које је Мета библиотека реклама и огласа учинила доступним свима на друштвеној мрежи “Фејсбук”, највише новца извукли са рачуна СНСД-а, предсједника ДНС-а Ненада Нешића те функционера ПДП-а и градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

Податке о оглашавању на тој друштвеној мрежи могуће је претраживати по данима, седмицама, мјесецима, а видљиво је, између осталог, да готово све странке које су активне на тој платформи имају више страница.

Ипак, на врху листе, која обухвата период од 27. августа до 25. септембра, је СНСД са искешираних више од 32.150 марака у том периоду, а у стопу га прати Нешић. Уз његово име и презиме стоји 23.635 КМ, а испод њега је име Драшка Станивуковића, који са тог профила има уплаћених нешто више од 11.000, али има и друге са по неколико стотина или хиљада КМ.

Четврто мјесто је заузела Наша странка, која је за политичко оглашавање на “Фејсбуку” дала већ 11.000, Милош Станишић је дао готово 8.000, колико и, према подацима Мета библиотеке, Хрватска републиканска партија и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Високо на листи су и Јелена Тривић, као кандидат ПДП-а за предсједника Српске, Уједињена Српска, као партија, бањалучки одбор СНСД-а и лидер СПС-а Горан Селак.

Координатор за односе са јавности и медијима у Коалицији “Под лупом” Хасан Камењаковић за “Глас” каже да је плаћеног политичког оглашавања на мрежама било и прије званичног почетка кампање, због чега су неки кандидати, али и политичке партије, санкционисани одлукама Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ.

Поједине пријаве на адресу ЦИК-а стигле су од Коалиције “Под лупом”, а Камењаковић истиче да је очигледно да је маса кандидата одлучила да се највише промовише на друштвеним мрежама.

- Ипак, не пратимо саме токове трошкова те плаћене кампање на мрежама, али бих био опрезан са бројевима иако је отворена та библиотека, јер нема прецизних података о томе ко је колико новца дао за одређени оглас - сматра Камењаковић.

Наглашава да је рекламирање на друштвеним мрежама било доминантно и током посљедње кампање за локалне изборе.

- Сама пандемија вируса корона је пребацила изборну кампању у онлајн програм. И према нашим истраживањима и анализама, фокус кампање је умјесто тог неког традиционалног оглашавања, које је додуше још заступљено, ипак више на интернету - закључио је представник Коалиције “Под лупом”, која годинама помно прати изборне циклусе у БиХ.

Поједини кандидати на предстојећим изборима који на мрежама настоје да придобију што више гласача недавно су признали и да су се већ првих дана кампање нашли у проблему, јер им је “Фејсбук” одбијао објаву плаћених текстова.

“Фејсбук” је, наиме, како су и сами појаснили, увео строга правила за БиХ па они који нису верификовали своје профиле не могу објављивати плаћене огласе.

Као разлог одбијања наведено је да оглас има политички карактер и да је неопходно да ти профили буду верификовани. Предсједник Младих социјалдемократа Денис Шулић рекао је тада за “Глас” да је још током љета обавијештен да је “Фејсбук” сврстао БиХ међу 20 земаља у свијету са посебним режимом оглашавања политичких странака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана