Проглашењем Националног парка Дрина власницима неће бити одузета имовина

Срна
Проглашењем Националног парка Дрина власницима неће бити одузета имовина

Бањалука - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је Срни да је у Приједлогу закона о Националном парку /НП/ "Дрина" јасно прописано да право својине на непокретности остаје непромијењено ступањем на снагу овог закона, што значи да ће грађани чија се приватна имовина налази у зони будућег парка и даље бити власници својих имања.

Она је нагласила да то значи да ће грађани моћи да располажу својом имовином и да обављају све дјелатности као и до сада.

"Ми смо као обрађивач, у односу на Нацрт, у Приједлогу закона о Националном парку жДринаж, прецизније дефинисали питање права својине физичких и правних лица на непокретности које се налазе у обухвату Националног парка", истакла је Голићева.

Она је појаснила да је то урађено, јер је током јавне расправе о нацрту овог закона било покушаја да се манипулише јавношћу, прије свега, локалним становништвом чија ће се имовина наћи у овом заштићеном подручју, да ће им проглашењем Националног парка "Дрина" бити одузета имовина.

Према њеним ријечима, Приједлогом закона су прецизиране и одредбе којима се прописују мјере заштите по зонама у којима се спроводе режими заштите, а које неће угрозити традиционални начин производње, са минималним ограничењима.

"Циљеви заштите Националног парка не могу се остварити у потпуности и на примјерен начин без учешћа локалног становништва, јер се развој Националног парка не заснива само на заштити природних и културних вриједности, него и на могућностима привредног развоја", нагласила је Голићева.

Она је поручила да је оснивање овог Националног парка у функцији одрживог развоја подручја, а развој је, у складу са смјерницама датим у Студији за проглашење заштићеног подручја Националног парка "Дрина", која је законски основ за проглашење заштићеног подручја и која је претходила изради Нацрта закона, базиран на коришћењу, заштити и очувању пољопривредног земљишног фонда и активностима које усмјеравају становништво на развој сточарства, пчеларства, производњу љековитог биља, те органску пољопривредну производњу.

"Студијом је предвиђено да се развој пољопривреде у овом подручју базира на малим прерађивачким пољопривредним капацитетима који ће производити здраву храну и који ће бити не само у функцији туризма, већ ће се производити брендирани производи који би постали препознатљиви на тржишту", навела је Голићева.

Она је додала да се развој пољопривреде на овом продручју посматра заједно са свеобухватним развојем села и туристичке понуде, сеоским туризмом и понудом хране произведене на овом подручју.

"С друге стране, досљедно спровођење концепта одрживог развоја пољопривреде и коришћења расположивих ресурсе представља најбољу брану озбиљном угрожавању животне средине", поручила је Голићева.

Она је подсјетила да ће Националним парком управљати Јавна установа Национални парк "Дрина" Сребреница, чије оснивање је предвиђено у року од годину дана од ступања на снагу овог закона, а чије сједиште је предвиђено на подручју општине Сребреница.

"Оснивањем јавне установе отварају се нова радна мјеста и, што је још важније, ствара се шанса за одржив повратак расељеног становништва", нагласила је Голићева.

На дневном реду 19. сједнице Народне скупштине Републике Српске, која почиње наредне седмице, наћи ће се и Приједлог закона о Националном парку "Дрина".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана