Продановић: ЦИК да спријечи злоупотребе гласања путем поште

Срна
Продановић: ЦИК да спријечи злоупотребе гласања путем поште

САРАЈЕВО - Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић рекао је Срни да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ мора хитно реаговати да би се спријечиле злоупотребе гласања путем поште, као и да се у цијели процес морају укључити истражни органи.

"ЦИК мора спријечити злоупотребе гласања путем поште за грађане који имају привремени боравак изван БиХ, а нарочито се то односи на грађане БиХ који путем поште гласају из сусједних земаља", рекао је Продановић.

Уколико ЦИК не предузме одговарајуће мјере, каже Продановић, у овој ситуацији сноси апсолутну одговорност за злоупотребе.

Он је појаснио да се у самом упутству, односно у обрасцу који се попуњава, једино тражи да потпис "гласача" мора бити истовјетан потпису на једном од идентификационих докумената /личној карти, пасошу или возачкој дозволи/ и копији једног од тих докумената.

"Било би потпуно логично ако неко има привремени боравак ван БиХ, поготово ако је ријеч о боравку у сусједним државама да ти грађани, држављани БиХ који се пријављују за гласање за локалне или опште изборе, имају овјерен образац и лично потписан, као и овјерену фотокопију личне карте",каже Продановић.

Он истиче да је то неопходно, јер је била ситуација да се донедавно на једну адресу на мјесту у сусједној држави, које је удаљено километар, два или три од општине за коју гласају, пријави десет и више држављана БиХ.

"Ово је идеалан начин за манипулације и злоупотребе које укључује и фиктивно пријављивање грађана за гласање", упозорио је Продановић.

Он каже да им неко краде лична документа, пријављује их на адресу у сусједној општини у сусједној држави и добија гласачке листиће за одборничку листу за локалну скупштину, за избор начелника или градоначелника.

"Онда се тргује гласачким листићима, они се продају различитим особама, тако да су на дјелу злоупотребе приликом избора за градоначелника или начелника и избора за одборнике скупштине општине", истакао је Продановић.

Он указује да ЦИК БиХ мора хитно реаговати, спријечити злоупотребе, укључујући и алармирање надлежних истражних институциуја и ефикасно реаговање Тужилаштва како би се откриле ове злоупотребе.

Продановић сматра да би ЦИК спискове особа пријављених за гласање путем поште које имају привремени боравак, прије свега, у сусједним земљама, морао да достави локалним изборним комисијама у општинама гдје су те особе пријављене за гласање.

"Увјерен сам да би то показало огроман проценат злоупотреба и на тај начин би се такви фиктивно пријављени гласачи елиминисали", рекао је Продановић.

Он је додао да су овакве "злоупотребе могуће с обзиром да у БиХ значајан број грађана не излази на изборе".

"Овакве злоупотребе се чак никада и не открију јер за њих гласа друга особа, која је украла њихов идентитет на различите начине", упозорио је Продановић.

Продановић је констатовао да ЦИК није ништа учинио да се злоупотребе смање.

"Оне су ескалирале уназад неколико изборних циклуса укључујући и локалне и опште изборе. Постоје сумње да се одређене особе баве фиктивним пријављивањем за гласање путем поште и тим листићима могу манипулисати", каже Продановић.

Он истиче да је ЦИК морала захтијевати да образац ПРП један или ПРП два, када се особа пријављује за гласање, мора овјерити у надлежној служби локалне заједнице, јер те особе, ако су са привременим боравком у сусједној земљи, сигурно долазе у своју земљу често.

Продановић каже да се на овај начин врше злоупотребе личних идентификационих докумената и крши Закон о заштити личних података.

"Чињеница је да би многи од њих могли на дан избора да дођу у локалну заједницу из које су да гласају или, ако је та локална заједница удаљенија, да се пријаве за гласање у дипломатско-конзуларно представништво", закључио је Продановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана