Процесуирати злочин у Буквику

Глас Српске
Процесуирати злочин у Буквику

Бањалука – Злочин над Србима почињен у Буквику 1992. године треба хитно да процесуира Тужилаштво Брчко дистрикта или Тужилаштво БиХ, закључак је округлог стола који је данас одржан у Бањалуци, јавиле су агенције.

На округлом столу чији је организатор невладина организација “Историјски пројекат Сребреница” представљена је монографија Љубише Симића “Буквик: злочин без казне”, која говори о шестомјесечној опсади заједнице српских села Буквик код Брчког и њеном потпуном уништењу у нападу Армије БиХ 1992. године.

Аутор је рекао да монографија свједочи о злочину који се догодио прије 20 година, али Тужилштво Брчко дистрикта још није ништа учинило да се овај злочин процесуира и да се одговорни приведу правди.

- Очекујем да ме неко тужи због лажи о Буквику или ће Тужилаштво Брчко дистрикта процесуирати овај злочин о којем Тужилаштво БиХ и даље ћути, јер треће могућности нема - поручио је Симић.

Никола Ристић, преживјели свједок злочина у Буквику, изразио је незадовољство чињеницом да овај злочин још није процесуиран и да се ратни злочинци слободно крећу Брчко дистриктом, а неки од њих се налазе на функцијама у судској, извршној и законодавној власти .

- Имамо случај Хасмира Татаревића који је изабран за предсједника Мјесног одбора у насељу Мераје, а у рату се истицао у малтретирању заробљених Срба. У логору су биле заробљене шестомјесечне бебе и старци од 88 година, а петорица инвалида у колицима убијени су 14. септембра 1992. године - свједочи Ристић.

Он тврди да је Србе из Буквика протјерао Мирсад Ђапо, садашњи потпредсједник у Вијећу народа Републике Српске.

Директор Истраживачко-документационог центра из Сарајева и руководилац пројекта “Босански атлас злочина” Мирсад Токача рекао је на овом скупу да је дошао из поштовања према свим жртвама у БиХ, па и српским жртвама у Буквику.

- Случај злочина у Буквику је прилично чист, због чега очекујем да га процесуира Тужилштво Брчко дистрикта или Тужилаштво БиХ - истакао је Токача.

Предсједник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница” Стефан Каргановић рекао је да се ради о квалитетној монографији која је непристрасна и која без патетике говори о злочину у Буквику.

- Ова монографија је врло озбиљно научно дијело које може да послужи као правни документ у процесуирању овог злочина - истакао је Каргановић и додао да се поставља питање зашто још нико није процесуиран за овај злочин који се неспорно догодио.

Према његовим ријечима, монографија именује околности, посљедице, жртве и џелате и поткријепљена је богатом изворном документацијом.

Округлом столу присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, предсједник Градске организације породица погинулих Бањалуке Станислав Бркић.

Припадници муслиманско-хрватских снага су у Буквику убили 71 становника српске националности, ухапшено је 2.500 Срба који су одведени у логоре, а 750 српских кућа је опљачкано и уништено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана