Привредници тврде да су изиграни: Нови рачуни наљутили послодавце

Маријана Миљић Бјеловук
Привредници тврде да су изиграни: Нови рачуни наљутили послодавце

БАЊАЛУКА - Привредници у Српској траже хитну реакцију надлежних јер су, тврде, изиграни приликом договора о поскупљењу електричне енергије за ову годину. Из пословне заједнице поручују да су све стране усагласиле нове цијене струје, али да је прекршено обећање да на рачунима мрежарина неће бити већа од десет одсто.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да није испоштован договор између послодаваца и “Електропривреде РС”.

- Договорено је да буде повећана цијена струје са 40 на 65 евра, односно са 50 на 65 евра по мегавату. Међутим, регулатор је подигао мрежарину за 35 одсто, иако тако није договорено. То није коректно и због тога тражимо од Владе и “Електропривреде” да испоштују договор - рекао је “Гласу Српске” Тривић.

Нагласио је да је мрежарина неоправдано повећана. 

- Ми смо се сложили с тим да мрежарина буде повећана до десет одсто због раста трошкова и плата у дистрибутивним предузећима. Међутим, они су након тога повећали мрежарину у енормно високом проценту, што је неприхватљиво јер је значајан пад цијена струје у иностранству. Поред тога, највећи дио европске привреде прима субвенције од државе да би одржали конкурентност, а ми долазимо у ситуацију да “Електропривреда” неограничено планира дизати цијене струје - поручио је Тривић.

Нагласио је да ће о свему данас разговарати са представницима Министарства енергетике и рударства РС, “Електропривреде” те Регулаторне комисије за енергетику (РЕРС).

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да су први кориговани рачуни за струју привредницима стигли и да су они знатно виши у односу на крај прошле године.

- Рачуни су знатно виши, поготово за она предузећа која су у прошлој години имала двогодишње уговоре и цијену од 40 евра по мегавату. Цијена енергије отишла је на 65 евра, што је за 44 одсто више. Мрежарина је повећана, али није исто код свих привредника, односно она зависи од потрошње струје. При одређивању износа мрежарине у обзир су узети инпути добијени од дистрибутивних предузећа и наш став је да многа од њих имају вишка радника те велике губитке, тако да је лоше пословање са тих адреса преваљено на леђа остатка привреде - рекао је “Гласу” Ћорић.

Нагласио је да управо о томе хоће да разговарају са надлежнима како би утврдили који су то елементи довели до енормног поскупљења мрежарине.

- Дистрибутивна предузећа треба да се понашају рационалније и не треба остатак привреде да испашта због њихове политике пословања и губитака - поручио је Ћорић.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић јуче није одговарао на наше позиве, а нисмо успјели да ступимо у контакт ни са руководством “Електропривреде”.

Негативни ефекти

У Унији удружења послодаваца РС сматрају да високи рачуни за струју угрожавају пословање значајног броја послодаваца те урушавају конкурентност домаће економије.

- Све то доводи у питање социјалну стабилност имајући у виду да би потенцијално повећање укупних трошкова енергије могло генерисати раст инфлације и имати негативан ефекат на социјалну стабилност у Српској - поручено је из Уније удружења послодаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана