Приведени Шкобо, Даниловић и супруга Ђорђа Ждрале

Небојша Томашевић
Приведени Шкобо, Даниловић и супруга Ђорђа Ждрале

ПAЛЕ - У понедјељак ујутро око 4.30 часова испред стамбене зграде на Палама експлодирала је направа која је запалила возило "голф 5", власништво бившег шефа полиције Ивана Шарца.

Из извора блиских истражним органима "Глас Српске" сазнаје да је полиција јуче привела већи број лица која сумњичи као организаторе паљевине, међу којима су и Јован Шкобо и Милутин Мића Даниловић.

Полиција истражује повезаност ове групе са експлозијом, будући да је у суботу син Јована Шкобе, Мирослав Шкобо, физички напао Ивана Шарца.

- На Шарца је у суботу насрнуо Мирослав Шкобо и чак потезао пиштољ на њега. Млађи Шкобо га је пљунуо и рекао: "Знамо да ти и даље радиш за полицију" - каже извор "Гласа Српске" из полиције. Тај напад Шарац је одмах пријавио инспекторима ЦЈБ Источно Сарајево, а Мирослав Шкобо је у бјекству.

Јован Шкобо, некадашњи шеф полиције на Палама, и његов син Мирослав, чланови су криминалне групе Ђорђа Ждрале, који се налази у притворској јединици Суда БиХ због сумње да је учествовао у убиству Љубише Савића Маузера.

Полиција је јуче привела и Споменку Ждрале, супругу Ђорђа Ждрале, како би је испитала на околности убистава Срђана Кнежевића и једног инспектора ДБ-а Србије у Београду, те покушај убиства Вељка Голијанина на Палама.

- Полиција сматра да супруга Ђорђа Ждрале има информације о овим кривичним дјелима која је извршио у вријеме док је био у затвору. Она може да свједочи о томе да је Ђорђе излазио из затвора и вршио ова тешка кривична дјела - рекао је извор "Гласа Српске" из полиције.

Он је додао да је Иван Шарац био шеф полиције у вријеме када је у породици Ђорђа Ждрале пријављено насиље.

- Шарац је био шеф полиције на Палама када је Ђорђе Ждрале своју супругу Споменку у осмом мјесецу трудноће истукао пиштољем по глави, те полиција у расвјетљавању напада на њега не искључује ни тај мотив - рекао је извор "Гласа". 

Демантовао је да је Шарац полицији дао било какву информацију о томе да је Ждрале излазио из затвора да би вршио кривична дјела убистава.

- Познато је да су Јован и Мирослав Шкобо били значајни фактори у криминалној групи Ђорђа Ждрале и не искључује се могућност да су се активно укључили у брисање преосталих трагова о бројним најтежим кривичним дјелима за која полиција сумњичи управо ову криминалну групу - кажу у полицији.

Додају да је паљење аутомобила стигло као одговор на појачане активности полиције протеклих дана.

Из полиције је званично саопштено да је непознато лице, или више њих, јуче ујутро око 4.30 часова бацило направу пред гаражу у којој је било Шарчево возило, те да је од дејства експлозије дошло до оштећења улазних гаражних врата и приземног дијела зграде, а потом и до запаљења аутомобила.

Шарац је рекао да је експлозија резултат његовог ранијег рада у полицији.

- Ту су надлежни органи и вјерујем да ће доћи вријеме када ће свако одговарати за своје поступке, па тако и починиоци овог кривичног дјела - рекао је он.

Иван Шарац био је командир Полицијске станице Пале од јула 2001. до фебруара 2004. године, када га је суспендовао тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун, уз образложење да је дио мреже која подржава хашког оптуженика Радована Караџића. Тренутно ради као инструктор вожње.

Ово је други напад на Шарца. У априлу 2004. године под његовим "голфом", паркираним испред ПС Пале, такође је активирана експлозивна направа.

"Голф 2"

Припадници ЦЈБ Источно Сарајево пронашли су код фабрике "Фамос" аутомобил "голф 2" сиве боје, којим се довезла особа која је запалила "голф 5" бившег шефа полиције Ивана Шарца.

Како "Глас Српске" сазнаје, возило је украдено у Кантону Сарајево прије два мјесеца.

Вјештачење

Први незванични резултати вјештачења на мјесту пожара упућују на закључак да на Шарчев аутомобил није бачена класична експлозивна направа, већ највјероватније запаљива течност, могуће је и "Молотовљев коктел".

- Починиоци су обили катанац на улазним вратима гараже, а онда је бачена направа која је садржавала запаљиву течност, која је у додиру са бензином у аутомобилу изазвала експлозију, а потом и пожар - сазнаје "Глас" прве резултате вјештачења на згаришту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана