Припремљена радна верзија упутства о оцјењивању ђака: Закључна оцјена биће збир свега урађеног

Ведрана Кулага
Припремљена радна верзија упутства о оцјењивању ђака: Закључна оцјена биће збир свега урађеног

БАЊАЛУКА - Републичко упутство о оцјењивању ученика у основним и средњим школама у Српској требало би да буде усаглашено наредних дана, а просвјетни радници сматрају да би полагање разредних испита у новонасталој ситуацији било најбоље рјешење за провјеру знања.

Појава и ширење вируса корона испразнили су школе у Републици Српској, као и земљама у региону, а наставу “преселили” на мале екране и интернет платформе. Настава на даљину би, према најави из Министарства просвјете и културе РС, требало да траје највјероватније до средине јуна, а директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић потврдио је за “Глас Српске” да је питање дана када ће бити објављена упутства у вези са окончањем школске године у Српској.

- Имамо радну верзију приједлога упутства о оцјењивању и инструкцијама за сваки ниво образовања. Слиједе још нека усаглашавања. Мислим да би то могло бити завршено до краја ове седмице. Углавном, једна од опција је и полагање разредног испита, размишља се и о томе шта су ученици урадили у првом полугодишњу, затим током мјесец и по редовне наставе у другом полугодишту. Много тога ће ући у завршну оцјену, односно све ће бити узето у обзир - рекао је Дамјановић.

Настава на даљину се, према мишљењу просвјетних радника у РС, одвија добро, а полагање разредног испита виде као најбољи епилог за завршетак школске године, имајући у виду да је то могуће и у случајевима када ђаци и током редовног одвијања наставе не могу да похађају одређени дио часова.

Предсједник Актива директора основних школа Прњавор, Србац, Градишка и Лакташи Радослав Савановић задовољан је начином на који су се снашле и његове колеге, али и ученици у новонасталој ситуацији јер се први пут сусрећу са наставом на даљину.

- Најважније је да школство није стало због пандемије вируса, а сада је потребно видјети како ћемо полугодиште и годину привести крају. Претпостављам да ће то бити нешто у смислу полагања разредних испита јер је изводљиво и извјесно. Међутим, и ако разредни испит буде коначна одлука, потребно је наћи модел како то извести јер то неће бити појединачни случајеви, као када је редовно стање и када ученик излази пред чланове комисије. Имали смо прилику да видимо у пракси појединачне случајеве када ђаци нису били у прилици да, због болести или нечег другог, похађају дио наставе. Сада је ситуација другачија јер су у питању цијели разреди и ми чекамо инструкције надлежних - закључио је Савановић.

Предсједница Актива директора средњих школа на подручју приједорске регије Валентина Совиљ истакла је за “Глас Српске” да су задовољни и да су се добро снашли у новонасталој ситуацији.

- Оцјењивање је, с друге стране, могуће путем циљаних задатака. Колеге су то пробале, али чекамо упутства како ћемо вредновати ово полугодиште. Ми смо спремни, а што се тиче квалитета наставе, задовољни смо - рекла је Совиљева. Посебан изазов је, како каже, закључивање оцјене из стручних предмета.

- Не можемо се само ослонити на теорију, али видјећемо. Разредни испит је и законска опција и ми просвјетари то видимо као најближу опцију, али како год да буде, биће обављено. Шта год да буде одлучено, неће бити дилеме да ли ће бити одрађено - рекла је Совиљева.

У Српској је формиран и Радни тим за образовање у којем је, уз Дамјановића и министарку просвјете Наталију Тривић, и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић.

Настава

Настава за ученике основних школа од 17. марта је организована путем програма Радио-телевизије РС, а од 23. марта почела је настава на даљину за ученике средњих школа и студенте путем платформи на којима добијају материјале и инструкције за рад и размјењују информације са професорима у вези са наставним садржајем и задацима. Према законима о основном и средњем образовању, школска година се завршава 31. августа, а подзаконским актима је дефинисано да настава траје до половине јуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана