Прилепин и даље не може у БиХ

Дарко Момић
Прилепин и даље не може у БиХ

Бањалука - Забрана уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину на снази је и послије тачно годину дана откако га је Гранична полиције БиХ 23. августа прошле године са граничног прелаза Рача вратила у Србију и забранила му улазак у БиХ уз образложење да “представља пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку и међународним односима БиХ”.

Прилепину је улазак у БиХ забрањен наредбом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ која је и даље на снази, а за коју нико из руководства ове агенције никада није дао разумно образложење, нити објаснио због чега један писац представља пријетњу по националну безбједност БиХ.

Посланик Социјалистичке партије и замјеник предсједника Одбора за безбједност Народне скупштине РС Горан Селак каже да забрана уласка Захару Прилепину представља само један од апсурдних случајева због којих је неопходно да БиХ добије функционалну власт у којој ће партиципирати људи који ће на прави начин заступати и штитити интересе РС и српског народа.

- Било да се радило о антируској хистерији која је и те како присутна у БиХ или дневнополитичким обрачунима у безбједносним структурама и институцијама БиХ, овакви случајеви посредно штете међународном угледу РС и сматрам да не требамо дозволити да се тако нешто понавља - каже Селак.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске и члан Одбора за безбједност Костадин Васић каже да тај случај најбоље показује да је у БиХ све наопако.

- Црње од најцрњег хумора у свему томе је што је забрану уласка једном од најчитанијих савремених руских писаца, дакле човјеку од пера, потписао човјек са фалсификованом дипломом, директор ОБА Осман Мехмедагић. У корак с њим иде и министар безбједности БиХ Драган Мектић, који врата БиХ широм отвара исламистима и повратницима са страних ратишта, а затвара људима као што је Захар Прилепин. То је највећа српска несрећа - каже Васић.

Слично мишљење дијели и посланик ПДП-а и такође члан Одбора за безбједност Драган Галић, који каже да тај случај показује да БиХ није компактна ни кад је у питању безбједност, ни кад је у питању поштовање основних људских права и слобода.

- Забрана једном писцу да дође у БиХ и говори истину је вјероватно резултат тога што та истина није одговарала неким појединцима. То је недопустиво, јер се пред истином врата не затварају, без обзира на то коме она одговара или не одговара. Зато сматрам да сваку такву одлуку треба преиспитати и преиначити, јер је јадна земља којој су писци пријетња по националну безбједност - каже Галић.

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић, на чији позив је Захар Прилепин прошле године требало да буде гост књижевне вечери у оквиру обиљежавања “Кочићевог збора”, каже да послије годину дана нема никакве информације о статусу руског писца.

- Нама је жао што се све то десило и исто тако нам је жао што је протекло већ годину дана, а да се ништа није промијенило - каже кратко Петровић-Зечић.

Додик

Тадашњи предсједник Републике Српске, а сада српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је наредба ОБА о забрани уласка Захару Прилепину срамна, недопустива и уперена против пријатеља Српске.
- Како је могуће да је један руски писац пријетња по безбједност БиХ, а нису хиљаде миграната или повратника са сиријског ратишта. Ту забрану уласка видимо као учешће безбједносних структура БиХ у антируској хистерији коју у посљедње вријеме диктирају неке западне земље, а којој су се придружили и представници СДС-а и ПДП-а у Сарајеву - рекао је тада Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана