Пријевремени избори у Братунцу и Зворнику: И смијењени Ранкић би поново у фотељу

Ведрана Кулага Симић
Пријевремени избори у Братунцу и Зворнику: И смијењени Ранкић би поново у фотељу

ЗВОРНИК, БРАТУНАЦ - Политички партнери у Зворнику и Братунцу већ збијају редове и преговарају кога ће кандидовати за градоначелника, односна начелника на пријевременим изборима, а у трку ће, како сада ствари стоје, имена која су бирачима добро позната.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавила је редослијед изборних активности за пријевремене изборе, који ће 5. фебруара идуће године, осим у Зворнику и Братунцу бити и у Бихаћу, Тузли, Сребренику и Вогошћи. Рок за достављање пријава за овјеру странака и независних кандидата истиче у понедјељак, а они који добију зелено свјетло за излазак на изборе кандидате за градоначелнике и начелнике треба да пријаве најкасније до 27. децембра.

Зворничани ће на биралишта јер је дугогодишњи први човјек града Зоран Стевановић прихватио мандат народног посланика, освојен на посљедњим изборима у октобру. Најозбиљнији кандидат за његовог насљедника је Бојан Ивановић (СНСД), који је тренутно на позицији замјеника градоначелника.

- Нисмо још званично разговарали, али очекујемо подршку коалиционих партнера на локалном нивоу, а мислим да би овај пут могла бити укључена и Уједињена Српска, која је наш партнер на нивоу Републике - рекао је за “Глас” Стевановић, који је и предсједник локалног одбора СНСД-а.

Функционер Уједињене Српске Костадин Васић био је кандидат те странке за градоначелника Зворника на прошлим локалним изборима. Предсједник зворничког одбора Уједињене Српске у Зворнику Синиша Илић за “Глас” каже да очекује договор, а већ током викенда и детаљније разговоре.

- У сваком случају ништа није искључено - поручио је Илић.

У трку за градоначелника ће и опозициони блок.

- СДС, ПДП и Листа за правду и ред Небојше Вукановића ће имати кандидата. Прије одлуке, морамо видјети ко је најбољи. Спремни смо подржати и некога кога предложе партнери - потврдио је за “Глас” предсједник зворничког одбора СДС-а Драгомир Васић.

Редослијед активности

  • 12. децембар - рок за достављање пријава
  • 27. децембар - рок за пријаву кандидата
  • 16. јануар - рок за објаву листа кандидата
  • 4. фебруар - почетак изборне ћутње

У Братунцу је било бурно посљедњих мјесеци. Почело је у јулу изгласавањем одлуке о покретању поступка тадашњег начелника Срђана Ранкића, који је на локалним изборима 2020. године побиједио као независни кандидат иако је званично био члан СНСД-а, али је касније напустио партију. Одлука коју је предложила већина одборника је подржана у локалној Скупштини, а касније и потврђена на референдуму, гласовима бирача.

Ранкићу је мандат престао недавном коначном одлуком ЦИК-а, а након што су истрошени правни лијекови на које је имао право. Функцију начелника до избора новог првог човјека обавља Бранислав Тришић из Уједињене Српске.

Предсједник братуначког СНСД-а Марко Мркајић за “Глас Српске” каже да ће коалиција, у којој су још и Уједињена Српска, ДНС, СДС и СПС, а која је била на окупу и када је ријеч о опозиву, имати једног кандидата. Он ће највјероватније бити из редова СНСД-а, а иако се озбиљно помиње име Лазара Продановића, који је годинама био посланик и делегат у Парламенту БиХ, Мркајић истиче да ће о свему бити разговарано данас (субота).

У Братунцу се, такође, може чути и да би опозвани Ранкић, који је од почетка тврдио да је референдум незаконит, могао и у ову трку за начелника. То је и потврдио за “Глас”, наводећи да то од њега тражи и велики број грађана.

- Рок за пријаву је понедјељак. Видјећу. Сада они то још већим интензитетом траже од мене, јер виде и да група која је покренула мој опозив нема сада ни већину. Ни ребаланс буџета није усвојен, нема ни нацрта за 2023. годину - рекао је Ранкић, подсјећајући да и бијељински Окружни суд оспорава све сједнице Скупштине, а тиме и донесене одлуке, још од 28. априла.

Утврђени резултати пријевремених избора требало би да буду објављени до 20. фебруара, а из ЦИК-а су поручили да ће они који буду хтјели захтјеве за поновно бројање гласачких листића моћи поднијети у року од три дана од објаве утврђених резултата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана