Приједлог новог Пословника НСРС измијењен у односу на радну верзију: За расправу неће бити потребан кворум

Дарко Момић
Приједлог новог Пословника НСРС измијењен у односу на радну верзију: За расправу неће бити потребан кворум

БАЊАЛУКА - Неколико пута најављиване измјене Пословника Народне скупштине Републике Српске коначно су у парламентарној процедури и налазе се на дневном реду 10. редовне сједнице републичког парламента која је заказана за 16. јуни.

Приједлог новог Пословника увелико се разликује од радне верзије која је почетком марта прослијеђена посланицима, а против које су категорично били опозиционари тврдећи да се њоме покушава ућуткати странке које нису у већини.

Посланик СНСД-а и предсједница Законодавног одбора НСРС Душица Шолаја признаје да је прва верзија пословника била ригорозна, али истиче да је претрпјела измјене и да су прихваћени бројни приједлози опозиције.

- Опозиција апсолутно нема разлога да буде незадовољна. Већи дио амандмана СНСД-а преклопио се са амандманима ПДП-а, тако да су практично прихваћени њихови приједлози. Они су због тога сада у ћорсокаку, јер из политикантских разлога не могу прихватити нови пословник, а у суштини немају озбиљних примједби - каже Шолаја.

Она каже да се у доношење новог пословника ушло зато што се показало да одређене ствари у раду НСРС треба или предвидјети или прецизирати.

- Новим пословником предвиђено је да у изузетним околностима и у случају ванредне ситуације или ванредног стања може да се одржи онлајн сједница НСРС. То једна од значајнијих новина у пословнику, а новост је да више није неопходан кворум када се води расправа што је пракса из неких сусједних парламената - каже Шолаја, додајући да нови Пословник има 290 чланова за разлику од постојећег који чини 318 чланова.

Посланик ПДП-а и члан поменутог одбора Гордана Видовић каже да је предложени пословник у принципу скоро исти као што је и био, додајући да су добрим дијелом прихваћене примједбе њене странке.

- Доста дискриминаторних ствари из радне верзије је одбачено, али и даље је највећи проблем неограничено вријеме за предсједника РС, премијера и српског члана Предсједништва БиХ - каже Видовићева.

Она додаје да је ПДП предлагао формирање Одбора за праћење рада јавних медија чији је оснивач РС, али је то одбијено.

- Предлагали смо да тај одбор има надлежност да именује руководство и чланове управних и надзорних одбора медија чији је оснивач РС, али то није прихваћено - каже Видовићева.

Посланик СДС-а и замјеница предсједника Законодавног одбора Иванка Марковић каже да је потребно вратити дигнитет и доминантну улогу НСРС, истичући да предложени пословник није на том трагу.

- Неприхватљиво је да представници извршне власти имају неограничено право да се јављају кад год желе и да говоре колико год желе. Видјели смо у досадашњем периоду да су они тиме показивали своју доминантну улогу над посланицима опозиције и рушили дигнитет највишег законодавног тијела - каже Марковићева.

Она каже и да је измјенама предвиђено да се посланику коме се одузме ријеч изриче новчана казна од 15 одсто од плате.

- Тиме се желе дисциплиновати непослушни посланици, односно они који говоре истину која не одговара владајућој структури. Смањено је и вријеме за реплике на два минута, као и вријеме за клуб посланика са 20 на 15 минута, али остаје десет минута по посланику, што није ригорозно као у првој верзији, заиста није - каже Марковићева.

Мала сала

У радној верзији новог Пословника био је и члан у којем се говорило о малој сали НСРС, али је избачен.

- Уколико више народних посланика, којима је изречена мјера удаљења са сједнице, одбије да се удаљи, а служба овлашћена за одржавање реда у згради НСРС није у стању да те посланике удаљи, предсједник НСРС ће организовати наставак сједнице у малој сали за сједнице НСРС - стајало је у радној верзији, али не и у коначном приједлогу Пословника НСРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана