Прије пет година покушано убиство Александра Вучића

Срна
Прије пет година покушано убиство Александра Вучића

БИЈЕЉИНА - На данашњи дан прије пет година у Меморијалном центру Поточари код Сребренице покушано је убиство тадашњег премијера Србије Александра Вучића, а нападачи никада нису ухапшени и процесуирани.

Вучић је 11. јула 2015. године засут каменицама и другим предметима, а маса је, узвикујући “Алаху екбер”, насрнула на обезбјеђење у покушају да стигне до њега.

Након полагања цвијећа на централно спомен-обиљежје, Вучић је засут каменицама, бусењем и груменовима земље са ископаних рака, упаљачима, флашама и другим предметима, уз псовке, општу галаму и повике: “Убиј четника”.

Захваљујући свом обезбјеђењу и припадницима МУП-а Републике Српске, Вучић је избјегао линч.

Предмети су летјели са свих страна из окупљене масе.

Као и многи други случајеви у БиХ, предмет “Вучић” завршио је нерасвијетљен у некој фиоци код истражних и правосудних органа БиХ.

Ни до данас нико није оптужен, нико није процесуиран, нико од оних који су били задужени за безбједност скупа и личности није смијењен, нити поднио оставку.

Иницијатива за смјену тадашњег директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића је одбачена.

Вилић је 1. јула те 2015. године посјетио Сребреницу и разговарао са тадашњим начелником општине и предсједником Организационог одбора за одржавање комеморације 11. јула у Поточарима Ћамилом Дураковићем о организовању и безбједносним процјенама везаним за тај скуп.

Покушај убиства данашњег предсједика Србије у Поточарима и вишегодишње одсуство било какаве реакције бошњачких политичких структура у Сарајеву већ пет година баца тамну мрљу, како на бошњачку политику тако и на организацију традиционалне комеморације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана