Прихваћено задужење Српске емисијом обвезница на међународном тржишту

Срна
Прихваћено задужење Српске емисијом обвезница на међународном тржишту

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске је на вечерашњој посебној сједници донијела Одлуку о прихватању задужења Српске емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту.

“У складу са усвојеним Буџетом Републике Српске за 2021. и Одлуком Народне скупштине Републике Српске о дугорочном задужењу за ову годину, Република Српска је, путем Министарства финансија 20. априла успјешно искористила повољне услове на међународном финансијском тржишту и по први пут емитовала 144А/РЕГС петогодишње обвезнице деноминоване у еврима у износу од 300 милиона евра по купонској стопи од 4,75 одсто”, саопштено је из Бира за односе са јавношћу Владе Српске.

У саопштењу се наводи да ће обвезнице бити излистане на Лондонској берзи као једној од најважнијих и најрегулисанијих свјетских берзи.

“У трансакцији је учествовало више од 54 фонда, банке и остала квалификована инвеститора са диверзификованом географском локацијом, од којих су највећи и најзначајнији из: Велике Британије, САД, Швајцарске, Њемачке, те само један финансијски инвеститор из Републике Српске”, додаје се у саопштењу.

Из Владе наглашавају да је Република Српска овом трансакцијом наставила да активно управља јавним дугом и у вријеме кризе изазване пандемијом вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана