Прихваћен Мектићев Приједлог закона о престанку мандата ВСТС

Ж.Д.
Прихваћен Мектићев Приједлог закона о престанку мандата ВСТС

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је са 24 гласа „за" и 11 „против" усвојио је Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета у садашњем сазиву по хитном поступку који је предложио посланик СДС Драган Мектић.

Против овог законског приједлога гласао је Клуб СНСД, Српски клуб и посланици ХДЗ БиХ. Овај законски приједлог треба да усвоји и Дом народа да би ступио на снагу.

Образлажући захтјев за разматрање по хитном поступку предложеног закона, Мектић је оцијенио да је неопходно што прије реформисати ВСТС и правосудни систем, наводећи да је општа перцепција јавности БиХ неповјерење у правосудни систем, правну државу и владавину закона, те да је  за ова институција кључна.

Предложеним законом предвиђа се да мандат актуелним члановима ВСТС-а БиХ престане с 15. јуном, а да најкасније до 8. јуна правосудни органи, адвокатске коморе и институције БиХ које бирају чланове ВСТС-а проведу поступак избора нових чланова ВСТС-а БиХ.

Усвојена је иницијатива да Савјет министара у року од 90 дана донесе одлуку о провјери диплома свих запослених у државним иницијативама у смислу валидности диплома у складу са прописима из области образовања. Дата је сагласност да се ратификују финансијски  споразуми вриједни око 140 милиона евра намијењени за пројекте у РС у областима здравства, образовања, кому8налне привреде и инфраструктуре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана