Приходи од индиректних пореза 2,880 милијарди КМ

Срна
Приходи од индиректних пореза 2,880 милијарди КМ

БАЊАЛУКА - Приходи од индиректних пореза у БиХ за пет мјесеци ове године износили су 2,880 милијарди КМ и мањи су за 325 милиона КМ или 10,14 одсто у односу на исти период прошле године, када су износили 3,205 милијарди КМ, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Управа је за пет мјесеци ове године привреди вратила 528 милиона КМ, што је за 99 милиона КМ мање у односу на исти период лани.

"Нето прикупљени приходи, који су отишли у расподјелу корисницима за пет мјесеци ове године, а то су БиХ, ентитети и Брчко дистрикт, износили су 2,352 милијарди КМ и мањи су за 227 милиона КМ у односу на приходе које су са Јединственог рачуна корисници добили у истом периоду лани", саопштено је из УИО БиХ.

У саопштењу је наведено да је мају ове године прикупљено 487 милиона КМ индиректних пореза, што је за 228 милиона КМ мање у односу на мај 2019. године.

"У мају ове године дошло је до смањења увоза роба у БиХ, што је утицало на пад прихода по основу увозних дажбина, а због смањене крајње потрошње, знатно су пали и приходи по основу ПДВ-а у унутрашњем промету", наводе из УИО.

Из Управе подсјећају да су многе привредне дјелатности радиле смањеним капацитетима, или уопште нису радиле, током пандемије узроковане вирусом корона.

"За финансирање институција у првих пет мјесеци ове године године распоређен је износ од 304 милиона КМ", наведено је у саопштењу.

Републици Српској је за пет мјесеци ове године дозначено 520 милиона КМ, док су 92 милиона распоређена за спољни дуг, Федерацији БиХ је дозначено је 1,32 милијарде КМ, а 189 милиона распоређено за спољни дуг, док су Брчко дистрикту дозначена 63 милиона КМ, а пет милиона КМ распоређено за спољни дуг.

"По основу посебне путарине за изградњу ауто-путева и изградњу и реконструкцију других путева /0,25 КМ/, Федерација БиХ добила додатних 77,9 милион КМ, Република Српска 51,5 милиона КМ и Брчко дистрикт 2,6 милиона КМ. Разлика представља резерву на посебном рачуну за путарину у износу од 0,25 КМ", наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана