При крају процедура за избор новог члана ЦИК-а из реда хрватског народа: Пет кандидата за Рогићеву позицију

Ведрана Кулага Симић
При крају процедура за избор новог члана ЦИК-а из реда хрватског народа: Пет кандидата за Рогићеву позицију

САРАЈЕВО - Избор новог члана Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ улази у завршну фазу, завршена је предаја пријава, а ту позицију, која припада хрватском народу, јури пет кандидата, сазнаје “Глас Српске”.

Дио чланова ЦИК-а, због истека мандата, замијењен је прошле године, али ситуација у вези с тим потезом у Парламенту БиХ се још не смирује. СНСД и ХДЗ БиХ и даље не признају њихов легитимитет јер нису изабрани, истичу, у складу са прописима, односно на основу конкурса и процедуре која је тада била у току, већ гласовима посланика који су предложили подобне кадрове из својих редова.

Нова конкурсна процедура је покренута јер је Влади Рогићу, члану из реда хрватског народа, истекао седмогодишњи мандат у ЦИК-у БиХ. Он је кратко за “Глас” потврдио да је доставио пријаву, не желећи да улази у детаље и очекивања од ове процедуре избора. Према незваничним информацијама, међу кандидатима је, од звучнијих имена, и генерални секретар ЦИК-а БиХ Горан Мишковић. Са њим нисмо успјели да ступимо у контакт.

О Рогићевој позицији у ЦИК-у и истеку мандата покренута је прича и током посљедње сједнице Представничког дома Парламента БиХ када је посланик Џенан Ђонлагић (ДФ) тражио да се дневни ред на засједању крајем марта допуни доношењем одлуке о избору и ступању на функцију и престанку функције члана ЦИК-а. У свом излагању је указао да је Парламент, након 12 мјесеци, у идентичној ситуацији, подсјетивши да према Изборном закону БиХ Дом сам бира потребног кандидата у случају када се листа кандидата, а коју спроводи комисија, не достави 30 дана прије истека мандата члану за којег се врши избор. Међутим, тај приједлог није добио потребну већину.

Предсједавајућа Представничког дома Парламента БиХ и члан Комисије за избор члана ЦИК-а Борјана Кришто (ХДЗ БиХ) истакла је за “Глас Српске” да је процедура у току.

- Истекао је рок за пријављивање и очекујемо да добијемо све пристигле пријаве. Након тога би требало да буде сједница комисије, на којој ћемо видјети ко испуњава услове и ко улази у ужи избор - истакла је Кришто.

Она је подвукла да се ова процедура не смије завршити као она лани, јер је јасно да су тада прекршене процедуре, због чега, подсјетила је, странка чији је члан и даље оспорава легитимитет чланова комисије који су тада изабрани на сједници Дома. Поступак избора чланова, нагласила је, треба спровести према конкурсу и дати прилику људима који су стручњаци из те области да се пријаве, а све остало је на надлежној комисији.

На питање да ли очекује да ће се поново покушати сличан сценарио, рекла је да се већ виде намјере појединаца.

- То се више и не скрива - закључила је Кришто.

Чланови

Представнички дом Парламента БиХ је половином марта прошле године усвојио одлуку о престанку мандата, односно избору и ступању на дужност чланова Централне изборне комисије. Овом одлуком мандат је престао Суаду Арнаутовићу, Ахмету Шантићу, Бранку Петрићу и Новаку Божичковићу, а изабрани су нови чланови Суад Арнаутовић, Ахмет Шантић, Јован Калаба и Вања Бјелица Прутина. Жељко Бакалар је именован у мају за члана, а касније је изабран за предсједника ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана