Пресуда тужиоцу Божи Михајловићу 9. јуна

Срна
Пресуда тужиоцу Божи Михајловићу 9. јуна

САРАЈЕВО - Изрицање пресуде некадашњем руководиоцу Одјељења за организовани криминал и корупцију Тужилаштва БиХ Божи Михајловићу заказано је за 9. јун у Суду БиХ.

Тужилаштво је затражило да Михајловић буде проглашен кривим за несавјестан рад у служби, док је одбрана затражила ослобађање или одбијање оптужнице.

У завршној ријечи Тужилаштво је оцијенило да је доказало да је Михајловић пропустио да врши надзор над радом своје дактилографкиње, која је, према наводима Тужилаштва, украла 225.762 КМ, колико је било привремено одузето у више предмета. Тужилац Ивана Петковић рекла је да је доказано да је у предметима које је водио Михајловић периодично нестајао новац када је у контакт с њим долазила дактилографкиња. Навела је да је осим присвајања новца, она неовлаштено отварала доказе, што Михајловић није примијетио.

Петковићева је додала да је неспорно Михајловић имао повјерења у дактилографкињу и да никад није провјеравао стање одузетог новца, преноси Бирн.

Као потешкоћу у овом поступку, Петковићева је истакла одлуку да се поступак против дактилографкиње пребаци на кантонални ниво, иако је Тужилаштво намјеравало да им заједно доказује кривицу.

- И поред ове компликације, сматрамо да смо доказали да је она свјесно присвојила новац. Тражимо да се оптужени прогласи кривим - рекла тужилац.

Одбрана Михајловића у завршној ријечи је оцијенила да постоји више правних ствари због којих се у овом предмету не може донијети осуђујућа пресуда.

Према ријечима Владе Адамовића, страшна је грешка направљена раздвајањем оптужених, јер су њихове радње у узрочно-посљедичној вези.

Адамовић је, између осталог, навео да је за надзор над радом дактилографкиње задужен тужилац, али и управа Тужилаштва, а да је за организацију послова и пријем запослених на чувању привремено одузетих предмета задужен главни тужилац.

Он је подсјетио на исказ једног од референата задужених за чување тих предмета.

- Тај дечко дође и каже да је дактилографкиња узела новац. На питање гдје то пише, он одговара на стикеру… Евиденција о 81.000 КМ писана на стикеру. Не зна се је ли жалосније или смјешније - оцијенио је Адамовић.

Он је истакао да Михајловић није испитан на све околности из оптужнице, као што је законом прописано, и да је то такође разлог што не може бити донесена осуђујућа пресуда.

Михајловићу је суђење почело у септембру 2018. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана