Пресуда Адему Костјеревцу за силовање трудне српкиње 21. децембра

Срна
Пресуда Адему Костјеревцу за силовање трудне српкиње 21. децембра

САРАЈЕВО - Апелационо вијеће Суда БиХ заказало је за 21. децембар изрицање пресуде Адему Костјеревцу за злочин на подручју Зворника, који је првостепеном пресудом ослобођен оптужбе за силовање трудне Српкиње 1992. године.

На обновљеном суђењу, Вијеће је прихватило доказе из првостепеног поступка, као и неколико нових докумената Тужилаштва који се односе на кореспонденцију са САД, одакле је Костјеревац изручен у јуну 2020. године.

Костјеревац је оптужен да је, као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ, од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у најмање два наврата силовао жену српске националности у селу Бајрићи.

Према оптужници, жена је била трудна и силовање је узроковало прекид трудноће.

Суд БиХ је 12. марта првостепеном пресудом одбио оптужницу, закључивши да нису испуњени услови за вођење кривичног поступка јер Костјеревац током истраге није испитан у складу с прописима, а ову пресуду укинуло је Апелационо вијеће због повреда поступка.

На обновљеном суђењу тужилац Иван Матешић рекао је да остаје код завршних ријечи из првостепеног поступка, наводећи да је Тужилаштво несумњиво доказало догађај из млина у Бајрићима.

"Оштећена је јасно и недвосмислено указала на оптуженог као починиоца дјела", рекао је Матешић, додајући да је оштећена именовала оптуженог већ 15 дана након што је размијењена.

Тужилац је нагласио да нема дилеме да је оштећена познавала оптуженог и затражио је да буде проглашен кривим, преноси Бирн.

Бранилац оптуженог, Мирна Авдибеговић је навела да у овом предмету не постоји наредба о спровођењу истраге, те да је 2011. тужилац Сања Јукић донијела наредбу о обустављању истраге која је обухватала Костјеревца и оштећену.

Она је поновила да Костјеревац није саслушан у складу са законским одредбама, да није био обавијештен да ли је свједок или осумњичен, односно оптужен, те поучен да има право на адвоката, као и да не одговара на питања.

За одбрану су спорни наводи оптужнице, као и тврдња о познанству оштећене и оптуженог. Према ријечима браниоца, оштећена је мијењала исказе у опису изгледа Костјеревца.

Авдибеговићева се осврнула на службену забиљешку полиције у Скеланима од 6. фебруара 1993. године која се односи на разговор са оштећеном.

"Говори се о насиљу које је претрпјела од Бјелић Веиза у Церској и да је остала трудна. Не спомиње се име Адема Костјеревца", рекла је бранилац.

Бјелић је раније осуђен на шест година затвора за силовање и помагање другима у наношењу физичких патњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана