Препланули тен важнији од здравља

Јана Кезић
Препланули тен важнији од здравља

БАЊАЛУКА - Иако је штетност соларијума доказана, жеља за препланулим теном разлог је због кога многе припаднице љепшег пола куцају на врата козметичких салона, док љекари подсјећају на све опасности УВ зрачења и истичу да од меланома у Српској оболијева све већи број млађих пацијената.

Начелница Клинике за кожне и полне болести у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС Јагода Балабан рекла је за “Глас Српске” да је у свијету порастао број обољелих од меланома, те да тај тренд нажалост пратимо и ми.

- Према конзилијумима за малигни меланом видимо да долази све више пацијената и то претежно млађег узраста. У принципу чешће оболијевају старије особе, али ово је доказ да се границе помјерају - казала је Балабанова.

На питање која је то врста меланома најопаснија, каже да је то онај који се не открије на вријеме, те онај који пробије из површинског слоја коже у дубљи.

- Он је познат као тумор који даје метастазе, а чим пробије у дубљи слој коже у којем се налази крвни и лимфни судови рађа се могућност за то - рекла је Балабанова. Прича о штетности соларијума, како каже, свима је добро позната, али га људи посјећују и даље.

- У соларијуму се могу задобити акутне опекотине као и на природном сунцу, а код жена које често одлазе у соларијум може доћи до хроничног оштећења коже. У сваком случају, он је апсолутно непотребан и штетан због чега је у многим земљама и тотално забрањен - закључује Балабанова.

Иако су сви свјесни штетности које соларијум може изазвати, у козметичким салонима широм Српске кажу да муштерија не мањка, највише пред догађаје попут матура и свадби, када су им салони пуни.

Власница козметичког салона “Сун Студио” из Бањалуке Јасминка Туфекчић каже да соларијум држи 19 година, те да је интересовање константно исто. - Људи се махом боје рака коже, али се ипак на крају одлуче за соларијум, уз нашу констатацију код минутаже, да се не гори - казала је Туфекчићева.

Додала је да број минута у соларијуму зависи од пигмента клијента.

- Свако ко покуша да иде на своју руку на већу минутажу ја их вратим, јер не смијем да допустим тако нешто - рекла је Туфекчићева.

Објаснила је да је одувијек била противник тога да малољетници иду у соларијум, те да јој је драго што је донесен закон према коме лица млађа од 18 година ни не смију да га користе.

- Најшокантније ми је када ме мајке питају да ли могу њихове малољетне ћерке “улетјети” само који минут, јер су у пубертету, па да им се бубуљице исуше и кожа буде боља - истакла је Туфекчићева, додајући да минут у соларијуму кошта 0,70 КМ.

У козметичком студију “Невена” из Бијељине кажу да посјета има, али да људи ове године долазе нешто мање него лани.

- Људи долазе периодично и углавном пред нека дешавања, најчешће је ријеч о дјевојкама које су старије од 20 година, али има и жена у зрелијим годинама. Буде и мушкараца, али ријетко - казали су у тамошњем салону.

Казне

У Инспекторату Српске кажу да у љетном периоду буду појачане контроле власника салона за његу и уљепшавање како би их инспектори упознали са одредбама закона и упозорили да услуге соларијума не могу пружати малољетним лицима.

- Законом је предвиђен казна за субјекте који малољетним лицима дозволе излагање овој врсти зрачења у козметичке сврхе, и то правном лицу у износу од 1.000 до 3.000 КМ, а одговорном лицу и правном лицу и предузетнику од 500 до 1.500 КМ - навели су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана