Премјештање миграната изазвало хаос

Ведрана Кулага Симић
Премјештање миграната изазвало хаос

БИХАЋ - Мигрантска криза пријети да поприми нове размјере у Унско-санском кантону након крвавог обрачуна међу мигрантима у којем су убијене двије особе и стављања катанца на прихватни центар “Бира”, из којег је више стотина илегалних избјеглица пресељено у камп Липа, надомак Босанског Петровца, гдје је атмосфера већ узаврела.

Иако је у неколико наврата закључцима кантоналне Оперативне групе за управљање мигрантском кризом тражено затварање привременог кампа “Бира” у Бихаћу, у који су први мигранти стигли још у октобру 2018. године, то је коначно и урађено у сриједу у касним послијеподневним часовима. Из кампа, уз асистенцију специјалне полиције, прво је измјештено око 80 малољетника у камп Борићи у Бихаћу, док су остали премјештени у Липу, која је, упркос противљењу Срба, формирана на њиховој земљи.

Поводом тих догађаја огласио се и шеф мисије Међународне организације за миграције у БиХ Петер ван дер Оверарт, који је на друштвеним мрежама навео да су власти УСК-а присилно премјестиле 350 миграната у Липу, али и да тамо нема мјеста, оцијенивши да је то потпуно непотребан корак. Осуда је стигла и из Делегације ЕУ у БиХ, из које су поручили да је Липа већ попуњена.

- Стотине особа остављене су у тешким временским условима без склоништа и основне помоћи. Такве једностране акције појачавају хуманитарну кризу на терену, угрожавају мјере заштите од пандемије “ковида 19” и озбиљно погоршавају цјелокупну безбједносну ситуацију - став је Делегације ЕУ.

Градоначелник Бихаћа Шукрет Фазлић истакао је за “Глас Српске” да сукоб, у којем су страдала два мигранта, није посљедица измјештања, већ сталне нетрпељивости између Пакистанаца и Авганистанаца. На питање да ли је Оперативна група могла самоиницијативно да затвори “Биру” или им је за то требала дозвола виших нивоа власти, одговорио је да нико није ни дао дозволу за њено отварање.

- Дозволили смо да ту буду смјештени два, три мјесеца, односно до почетка 2019. године и да им помогнемо док Борићи не буду завршени, а остали су двије године. Како је кренуло, нико се тиме није бавио и све би остало тако. Нама, као граду, нису били проблем људи у “Бири”, већ то што их из цијеле БиХ упућују на ту локацију, бивало их је превише, тако да је тај дио града буквално прегажен. Зато је и донесена одлука да се измјесте из тог урбаног дијела и давно смо предложили Липу, те потрошили око пола милиона КМ да се оспособи. Нема разлога да вишак миграната из Бихаћа не буде смјештен ту. Тврдим да има мјеста. Ко год дође, може се увјерити да их може стати 2.000 и да опет имају боље услове за живот него у “Бири” - истакао је Фазлић.

Начелник Босанског Петровца Дејан Прошић поручује, с друге стране, да је поражавајуће што нема системског и јединственог одговора на кризу која дуго траје. Увјерава да одлука кантоналних колега није прави одговор.

- Ово што имамо у Липи није добро ни за безбједност наших грађана ни за мигранте. Створена је микроситуација у којој је жеља да што више њих буде измјештено из центра Бихаћа, али са овим помицањем ништа неће бити ријешено. И даље ће из Липе ићи у Бихаћ, задржаваће се тако у настојањима да дођу и до тла ЕУ. Посебно забрињава што се повећава број миграната у кантону. Можемо се само надати да неће бити већих проблема и сукоба - закључио је Прошић.

Из Министарства безбједности БиХ су казали за “Глас Српске” да је одлука о распуштању “Бире” донесена самоиницијативно, без консултација. Додају и да постоји уговор између Службе за послове са странцима и ИОМ-а, те да се премјештање није могло обавити без њиховог присуства.

Оружје

Предсједник Удружења “Повратници” из Унско-санског кантона Немања Давидовић позвао је надлежне институције да се хитно укључе у рјешавање мигрантске кризе у кантону, у којем су у сукобу миграната двојица убијена, а 18 повријеђено у насељу Жегар на подручју Бихаћа. То потврђује да они уз себе имају и оружје, што оправдава бојазан локалног становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана