Преминуо бивши сенатор Душко Јакшић

Срна
Преминуо бивши сенатор Душко Јакшић

БАЊАЛУКА Бивши сенатор Републике Српске и дугогодишњи директор бањалучког Економског института Душко Јакшић преминуо је у Бањалуци у 84. години.

Комеморативна сједница биће одржана сутра у 11.00 часова у Малој сали Банског двора, а сахрана је у 14.00 часова на гробљу Бараковац, општина Челинац.

Душко Јакшић рођен је 1936. године у Челинцу. Након заршетка студија Јакшић је каријеру започео у фабрици "Руди Чајавец" у којој је прошао кроз све фазе производног процеса и управљања. Јакшић је дао велики допринос у развоју нових производа, освајању нових технологија и отварању нових фабрика и, посебно, изласку ове компаније на међународно тржиште.

Стручним и научним радовима, али и личним ангажовањем, Јакшић је учинио много на објективизацији положаја српског народа у БиХ и уклањању општеприсутних санкција међународних фактора, а представљао је Републику Српску на бројним међународним форумима.

У професионалној каријери Јакшић је остварио и веома запажену улогу у сарадњи са Привредном комлором Републике Српске и посебно са Академијом наука и умјетности Републике Српске учествујући у скоро свим научним скуповима које је Академија организовала.

Пола вијека дуго радно ангажовање Јакшић је завршио 2013. године на мјесту савјетника предсједника Владе Републике Српске.

Био је члан Сената Републике Српске у два сазива, а објавио је четири књиге.  Био је добитник многих признања и ктитор Цркве Свете Петке у родном Бараковцу. Душко Јакшић преминуо је јуче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана