Преминуло 14 људи, зараза вирусом корона потврђена код још 92

ГС
Преминуло 14 људи, зараза вирусом корона потврђена код још 92

БАЊАЛУКА – Зараза вирусом корона у протекла 24 часа потврђена је код 92 особe у Републици Српској, а Институту за јавно здравство Републике Српске пријављенo jе 14 смртних случајева.

Преминуле су особе средње и старије животне доби, од којих су три из Бањалуке, а по једна из Градишке, Источног Новог Сарајева, Зворника, Сребренице, Добоја, Шамца, Вукосавља, Кнежева, Козарске Дубице, Српца и Теслића.

У овом периоду у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници Фоча и у болницама "Свети Врачеви" у Бијељини и "Свети апостол Лука" у Добоју обављено је тестирање 596 лабораторијских узорака.

Зараза је утврђена код 38 особа је из Бањалуке, девет из Бијељине, осам из Приједора, по четири Добоја и Кнежева, три из Челинца, по двије из Брода, Градишке, Котор Вароша, Новог Града, Петрова и Угљевика и по једна особа је из Братунца, Вишеграда, Дервенте, Доњег Жабара, Зворника, Источног Новог Сарајева, Козарске Дубице, Лакташа, Лопара, Мркоњић Града, Оштре Луке, Прњавора, Теслића и Шамца.

Ради се о 41 мушшкарцу и 51 жени, од којих је 10 млађе, 58 средње и 24 особе старије животне доби.

До сада је у Републици Српској потврђенo 39.366 случајева вируса корона, од чега су преминуле 1.992 особе, а опоравило се 25.769. Тестирано је укупно 177.870 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 566, и то у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 226, а у oпштим болницама 340.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 4.852 особе, а надзор је завршен код 126.442 особе.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је неопходно стриктно придржавање мјера за спречавање ширења вируса корона, јер је у Српској и даље неповољна епидемиолошка ситуација.

- Неопходно је да се придржавамо препоручених мјера како бисмо ушли у повољну епидемиолошку ситуацију, а посебан акценат је на скијалиштима, гдје је дошло до попуштања придржавања мјера - рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Зељковић је напоменуо да су у току припремне процедуре, како би Институт што спремније дочекао прве количине вакцина против вируса корона.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да је најмлађа преминула особа од посљедица вируса корона у протекла 24 часа имала 56 година, а најстарија 83 године.

- У складу са свим подацима које пратимо, постоји потреба да и даље улажемо напоре у примјену свих епидемиолошких мјера које су на снази у Републици Српској - навела је Девићева.

Поводом почетка другог полугодишта у основним и средњим школама, Девићева је апелована на све ђаке, просвјетне раднике и родитеље да поштују мјере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана