Преминула два мушкарца заражена вирусом корона, обољело још пет људи у Српској

ГС
Преминула два мушкарца заражена вирусом корона, обољело још пет људи у Српској

БАЊАЛУКА –Институту за јавно здравство Републике Српске у посљедња 24 часа пријављена је смрт двије особе код којих је потврђено присуство новог вируса корона.

Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да је преминуо седамдесетједногодишњи мушкарац, а Болница Приједор је пријавила да је преминуо педесетседмогодишњи мушкарац.

Преминули су имали више хроничних удружених обољења.

Нови вирус корона у протекла 24 часа потврђен је код пет особа у Републици Српској, саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите РС.

Новозаражене су по једна особа из Бањалуке, Теслића, Рибника, Котор Вароши и Прњавора.

Ријеч је о једној мушкој особи која је средње животне доби и четири женске особе, од којих су три средње и једна старије животне доби.

Двије особе су имале контакт са претходно потврђеним случајевима, док остале нису могле да наведу јасну епидемиолошку везу. Двије особе су хоспитализоване, док ће остале бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

У Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске обављено је тестирање 194 лабораторијска узорка.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.364 случаја вируса корона, а преминуле су 104 особе код којих је тестирањем потврђено присуство  вируса корона. До сада се опоравило укупно 768 особа, а тестирано је 24.656.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијечи се 57 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу Ковид-19 хоспитализовано је 28 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији један пацијент.

Код два пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а два пацијента су на неинвазивном моду механичке вентилације.

На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ-а) су три пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 21 пацијент са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринут је 51 пацијент са Ковид-19 обољењем, у Општој болници Требиње 13, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору је 16 пацијената, у Универзитетској болници у Фочи су два и у Болници у Градишци је шест пацијената.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 101 особа, 21 особа је у Студентском дому у Требињу, једна особа је у Дому ученика у Бијељини и 27 особа је у Дому ученика у Добоју.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.374 особе, а надзор је завршен код 31.423 особе.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана