Premier кладионица спремила готово два милиона КМ за исплату помоћи радницима

ГС
Premier кладионица спремила готово два милиона КМ за исплату помоћи радницима

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ је још у јулу ове године донијела Уредбу којом је послодавцима у ФБиХ омогућила да, услијед енормних поскупљења, исплате једнократну финансијску помоћ у складу са својим могућностима, до максимално 1.080 марака, а Влада ће се на тај износ одрећи свог дијела за доприносе и порезе.

Рок за то је до 31. децембра до када вриједи Уредба Владе ФБиХ, а једнократну помоћ до сада су имали срећу да добију углавном запослени у јавним предузећима, а ријетки су приватници који су искористили ову могућност.

Од највећих приватних фирми у Федерацији, исплату помоћи радницима за сада су потврдили само у Premier кладионици. Власник највеће кладионице у Босни и Херцеговини јуче је путем друштвених мрежа обрадовао својих више од 1.500 радника, најавивши исплату максималног износа од 1.080 марака за све раднике Premier кладионице, како онима запослене у ФБиХ, тако и за оне који за Премиер раде у Републици Српској, иако тамо за сада не постоје овакве мјере.

Због тога ће Premier кладионица на износ помоћи коју исплати радницима у Републици Српској морати платити и додатних око 65 одсто за доприносе и порезе.

– Ово ће нас коштати укупно око два милиона марака, али не гледамо на то као на трошак, него као моралну и друштвену обвезу сваке успјешне фирме према својим радницима у оваквим околностима. Лично мислим да би свака фирма која позитивно послује требала дио својих средстава подијелити са радницима и на тај начин људима помоћи да лакше поднесу раст цијена – навео је на „Фејсбуку“ власник Premier кладионице Ренато Кораћ.

Premier кладионици ово није први пут да се истиче сличним потезима. У јеку короне је задржала све раднике на пуној плати те уз то донирала више од 300 хиљада марака болницама и домовима здравља широм БиХ.

Како је Кораћ најавио, једнократна помоћи радницима ће бити исплаћена најкасније до 15. децембра ове године.

- С обзиром на то да послујемо и у ФБиХ и у Републици Српској, да су трошкови живота порасли подједнако у оба ентитета, ми не желимо радити разлике између наших запосленика, јер су нам једнако вриједни. Имамо неке незваничне информације како се и у Српској Влада спрема на сличне мјере као у ФБиХ, стога ћемо мало причекати с исплатом, али најкасније до децембра. Ако Влада Српске не донесе уредбу сличну овој у Федерацији, исплатићемо по 1.080 марака свим радницима и на то у Републици Српској платити припадајуће доприносе и порезе -  закључио је Кораћ.

Ријетки приватници ”одријешили кесу”

Највеће критике Влада ФБиХ је добила јер не допушта исплату ове помоћи у ратама с обзиром на то да је за већину приватних фирми готово немогуће исплатити озбиљније износе помоћи одједном.

– Када је ријеч о исплати 1.080 КМ помоћи радницима, имамо информацију да је то до сада исплаћено незнатном броју радника у Ф БиХ - рекао је раније предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ Селведин Шаторовић, додајући како се овдје ради о ”класичном избјегавању одговорности за тешку економску ситуацију и бацање прашине у очи радницима, те пребацивање лоптице на другога”.

„Графотисак“ из Груда је за својих 300-тињак радника исплатио по 1.000 марака, по 1.000 марака добило је и 125 радника фирме „Мивико“ из Посушја, као и 66 радника „Неимаxа“ из Високог, док је максималан износ од 1.080 добило 868 радника фирме „Натрон-Хајат“ из Маглаја.

– Што се тиче одлуке Владе о помоћи становништву, осврнућу се само на дио који се односи на привреду. Свакако би било боље да је Влада дозволила неопорезиву исплату у више транши. Наша тренутна ликвидност нам је омогућила једнократну исплату, али постоји низ предузећа која имају проблема с ликвидношћу. Својом одлуком Влада је помогла ликвидним фирмама, а неликвидним створила проблем у виду притиска радника за додатном исплатом. Права помоћ послодавцима би била у смањењу доприноса на плату радника - рекао је за „Фактор“ директор „Натрон-Хајата“ Мухамед Захировић.

Када је ријеч о јавним предузећима,  максимални износ помоћи (1.080 КМ) добили радници ЈП Цесте ФБиХ и БХ Поште, 70 одсто од тог износа (око 750 КМ) добили су запослени у „БХ Телекому“, док су по 800 марака добили радници Жељезнице ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана