Прелиминарно усвојен Реформски програм ВСТС

Срна
Прелиминарно усвојен Реформски програм ВСТС

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ "прелиминарно" је усвојио приједлог Реформског програма, док су чланови овог правосудног тијела након више од пола године од формирања Одјељења за интегритет истакли како нису сигурни у ком правцу ће он дјеловати.

Након што је шеф Делегације ЕУ у БиХ затражио да се Секретаријат ауторизује за почетак преговора о меморандуму између институција које ће имплементирати нови Закон о ВСТС-у, те да Делегација нуди помоћ за успостављање Одјељења за интегритет, чланови Савјета су истакли како им није јасно у ком правцу ће то одјељење дјеловати и да је потребно "да им се отклоне све непознанице које имају".

Члан ВСТС Махмут Шврака је рекао да је јасно да ће Одјељење бити унутар Секретаријата, али да је непознато ко ће га финансирати, те у ком правцу ће бити регулисан његов статус.

"Има доста непознаница. У оперативном дијелу, кад се говори о интегритету и имовинским картонима, то захтијева озбиљан приступ Одјељењу за интегритет", навео је Шврака.

Члан ВСТС Славо Лакић је током свог излагања је рекао да он раније критички наступио у вези са Одјељењем за интегритет, будући да је доста правних непознаница око његовог функционисања.

"То је независно тијело у оквиру независног тијела", навео је Лакић појашњавајући да је нејасно каква је позиција овог тијела.

Директор Секретаријата Адмир Суљагић рекао је како је систематизација усвојена, али да је о структури немогуће разговарати без новог закона о ВСТС-у, чије се усвајање очекује током априла.

Члан ВСТС Селим Карамехић је рекао да ће, према незваничним информацијама, хитне измјене закона о ВСТС бити за мјесец дана у парламенту БиХ, али да у року од годину дана треба бити усвојен нови закон о ВСТС-у.

Он је појаснио да Реформски програм обухвата шест области - квалитет, интегритет, ефикасност, борбу против организованог криминала и корупције и ВСТС и његов рад, као и сарадњу са вањским факторима, али у том материјалу нема приједлога законодавних измјена.

"План је да се овај Реформски програм објави на страници Савјета, достави јавности, професионалној и међународној заједници, па да сачекамо мјесец дана њихове коментаре, сугестије и примједбе, након чега би се материјал обрадио и доставио Савјету на коначно усвајање", рекао је Карамехић.

Ријеч је о активностима које ВСТС треба да предузима као институција, али и само правосуђе у БиХ, извршна и законодавна власт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана