Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о шест извјештаја који су добили мишљење са резервом

Срна
Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о шест извјештаја који су добили мишљење са резервом

САРАЈЕВО - Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ саслушала је на данашњој сједници представнике шест институција и њихове извјештаје, који су након спроведене финансијске ревизије за 2018. годину добили мишљење са резервом, а закључци, које ће Комисија предочити парламенту, биће дефинисани на наредној сједници, која је заказана за понедјељак, 8. јун.

Замјеник главног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ Ранко Крсман рекао је да су ревизори током 2017. године институцијама БиХ дали 489 препорука, од којих је реализовано око 60 одсто или је процес реализације у току.

“Већина системских препорука није реализована и понављају се из године у годину. Углавном је ријеч о техничким мандату, запошљавању, јавним набавкама, уговорима о дјелу”, навео је Крсман.

Предсједавајући Комисије Предраг Кожул /ХДЗ/ оцијенио је да је вријеме да се предложе и разматрају измјене Закона о ревизији, који се тиче разматрања годишњих финансијских ревизија за све институције БиХ.

“Релативно је мали број институција које су добиле мишљење са резервом и било би потребно донијети измјене закона којим би се дефинисало да више није потребно сваке године радити финансијску ревизију свих институција”, сматра Кожул.

Замјеник предсједавајућег Комисије Џенан Ђонлагић /ДФ/ рекао је да се многе примједбе ревизора односе на ствари системске природе, да ће закључци које Комисија усвоји бити упућени и парламенту и институцијама на које се односе, а које су дужне да их испоштују.

“Постоји један број препорука које се понављају из године у годину, а једна од тих је и за Министарство иностраних послова у Савјету министара, које има један иституционални проблем од свог оснивања, а то је да никада парламент није донио закон о иностраним пословима”, указао је Ђонлагић.

Ђонлагић је рекао да је Приједлог закона о иностраним пословима дошао до Савјета министара и да се очекује да се тај приједлог достави у парламентарну процедуру, чиме би се отклонили многи проблеми када је ријеч о раду Министарства иностраних послова.

Ревизори су упозорили да Министарство иностраних послова ради без законског оквира, да је ова институција имала највише интерних премјештања и да се углавном ствари у овој институцији рјешавају интерним актима.

Члан Комисије Нада Младина /СДП/ констатовала је да Министарство иностраних послова од 33 препоруке ревизора није реализовало 22, да је за осам препорука реализација у току, а да су само три реализоване.

Представници Министарства иностраних послова су на Комисији рекли да су дошли да причају о извјештају, а да се он односи на период у којем нису били дио менаџмента.

Током расправе о финансијским извјештајима за 2018. годину занимљива је била констатација представника Института за акредитовање БиХ Жељка Медака, који је током саслушања пред члановима Комисије рекао да ова институција има 21 запосленог, од 28 планираних, те да има 130 сарадника.

“Немамо ниједну особу која је економске струке”, открио је Медак.

Директор Дирекције за европске интеграције /ДЕИ/ Един Дилберовић рекао је да ова дирекција није требала да добије мишљење са резервом, да је сваки извјештај до сада био позитиван и да су најрационалнија и најтранспарентнија институција у БиХ, поготово када је ријеч о трошењу буџета.

На првом јавном саслушању, организованом у овој години, пред Комисијом су се нашли извјештаји Министарства иностраних послова у Савјету министара, Министарства одбране у Савјету министара, Службе за послове са странцима, Института за акредитовање БиХ, Дирекције за европске интеграције БиХ, Јединице за реализацију пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

У име Центра цивилних иницијатива, Ален Чулар је рекао да је изузетно важно разматрати ревизорске извјештаје и начин контроле трошења буџетских средстава новца пореских обвезника БиХ.

“У БиХ нико није одговарао за незаконито трошење буџетског новца и врло је битно да се исправе неправилности које су утврђене у ревизији. Изостаје санкција надлежних и ријетко се када спроведе и у парламенту, који је, поред Тужилаштва, крајња инстанца”, указао је Чулар.

Чулар је констатовао да нема санкција руководилаца који послују несавјесно и у складу са прописима БиХ.

“Када је ријеч о институцијама у Федерацији БиХ, Комисија за финансије и буџет није засједала двије године и више”, рекао је Чулар и истакао да се у Федерацији обесмишљава рад Канцеларије за ревизију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана