Представнички дом усвојио буџет БиХ, без подршке повећању плата званичницима

ГС
Представнички дом усвојио буџет БиХ, без подршке повећању плата званичницима

САРАЈЕВО - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојили су буџет за ову годину и измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којима се онемогућује повећање плата именованим и изабраним званичницима.

Очекивано, посланици опозиционих политичких партија у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ критиковали су Савјет министара БиХ и Предсједништво БиХ из разлога што буџет за ову годину усвајају у хитној процедури, због чега није могуће амандмански дјеловати на њега, пишу Независне.

Прије буџета, посланици су расправљали и о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ који је, такође по хитној процедури, упутило Предсједништво БиХ. Суштина ових измјена, за које су у расправи мање-више сви рекли да ће их подржати, јесте да се онемогући раст плата изабраним и именованим званичницима у институцијама БиХ. Наиме, након што је Савјет министара БиХ повећао основицу за обрачун плата са 535 на 600 КМ, примања званичника расла би много више него осталим запосленима, што су многи оцијенили као неморално и на основу тога Предсједништво БиХ предложило је измјене Закона о платама које подразумијевају да свима онима који имају коефицијент преко осам основица остане 535 КМ.

- То ће довести до нелогичности. Примјера ради, замјеник главног ревизора имаће плату већу од главног ревизора. Замјеник министра имаће готово исту плату као и министар - рекао је Предраг Кожул из ХДЗ-а.

Ипак, готово сви посланици у својим излагањима су истакли да ће подржати измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, истовремено изражавајући сумњу да тај закон неће проћи у Дому народа.

Када је ријеч о буџету, министар финансија и трезора БиХ, Зоран Тегелтија образлажући буџет за ову годину, казао је да је он уравнотежен и да су укупни приходи планирани на износ од 1.315.400 КМ, исто као и расходи.

Поред тога, буџетом су планирана и средства за отплату спољног дуга у износу већем од 1,2 милијарде КМ, тако да је укупан буџет БиХ 2.561.400 КМ.

- Овај оквир буџета омогућиће функционисање институција како са становишта примања, тако и са становишта трошкова пословања. Овај буџет довешће до значајног материјалног побољшања запослених у институцијама БиХ - рекао је Тегелтија, додајући да је најважније да буџет буде усвојен до краја првог квартала, те да, ако се то не деси, мартовска плата у потпуности неће моћи бити исплаћена за 1.741 радника у четири институције.

Тегелтија је нагласио да је Савјет министара БиХ донио одлуку о повећању основице за обрачун плате са 535 на 600 КМ, као и повећање накнада за исхрану, превоз, те регрес, који ће бити 450 КМ.

- Најзначајнија позиција у буџету јесу плате запослених и оне су планиране у износу од 791 милион и веће су за 157.700 КМ него годину раније. Повећање основице са 535 КМ на 600 КМ повлачи 63.600.000 КМ - рекао је Тегелтија, додајући да је планирано и ново запошљавање 20 извршилаца и то четири у Предсједништву БиХ, осам у ВСТС-у, једног у Генералном секретаријату Савјета министара БиХ, затим двоје у Канцеларији за законодавство, те пет у Дирекцији за европске интеграције БиХ.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Мира Пекић рекла је да су расходи буџета све већи, а властима, прије свега СНСД-у, то су замјерили и из СДС-а, гдје су рекли да је буџет већи за више од 200 милиона КМ него буџет из 2022. године, иако су власти из Републике Српске тврдиле да неће дозволити веће трошкове институцијама Босне и Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана