Представнички дом ПС БиХ опет усвојио укидање акциза на гориво

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО – Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је усвојио извјештај заједничке комисије оба дома о усаглашавању текста Закона о измјенама Закона о акцизама, који подразумијева укидање акциза на све врсте горива на период од шест мјесеци.

Ради се о законском приједлогу који је разматран у прошлом мандату Парламентарне скупштине, а да би усаглашени закон ступио на снагу, потребно је да извјештај заједничке комисије усвоји и Дом народа.

Примјеном усаглашених рјешења гориво у БиХ би појефтинило за 35 до 40 фенинга, а по истеку шест мјесеци остављена је могућност Савјету министара да својом одлуком продужи за три мјесеца примјену закона.

Предлагач закона Саша Магазиновић (СДП) на почетку је објаснио шта се све догађало током протекле године од када је закон у парламентарној процедури.

"Имам потребу као предлагач да кажем да је закон предложен у марту прошле године. Гледајући данас цијене су готово сличне као у периоду када је закон предложен. За заступнике који су новоизаберани да само подсјетим да је Представнички дом усвојио овај закон којим се акцизе укидају на шест мјесеци. Дом народа је текст закона разматрао у редовној процедури. Све странке су у некој фази гласале за овај закон", објаснио је Магазиновић.

Истакао је како су се владе Републике Српске и ФБиХ позитивно изјасниле о укидању акциза јер имају новац од прихода ПДВ-а због "дивљања цијена".

"Ово нисмо ми измислили, имате примјере ове мјере у регији. То значи да од висине акцизе на гориво, горово би било јефтиније и до пола марке јер се на акцизу обрачунава и ПДВ. Оно што је данас пред нама јесте извјештај комисије јер је један дом усвојио у једном, други дом у другом тексту. Сада представнички дом треба усвојити текст који смо усвојили у марту прошле године", казао је Магазиновић.

Након што је закон усвојио Представнички дом, на потезу је поновно Дом народа БиХ.

Приједлог Измјена закона о застави упућен у редовну процедуру

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутили су у редовну парламентарну процедуру Приједлога закона о измјени Закона о застави БиХ и Приједлог закона о допунама Закона о спорту БиХ.

Њихов предлагач Денис Звиздић тражио је хитну процедуру за ова два законска приједлога.

Приједлогом закона о измјени Закона о застави БиХ тражи се да се у закону термин "заједничке институције" замијени термином "институције БиХ", док је као циљ Приједлога закона о допунама Закона о спорту у БиХ наведено обезбјеђивање трајне материјалне подршке за врхунски спорт.

Подршку Представничког дома нису добили извјештаји који се односе на пословање и рад БХРТ-а у 2022. години, док је на усаглашавање Колегијуму упућен извјештај о примјени јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ.

Посланици су подржали извјештаје о раду Правобранилаштва БиХ за 2021. годину, те извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2021. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана