Представници БиХ, "Ковакса" и "Фајзера" сутра о условима за испоруку вакцина

ГС
Представници БиХ, "Ковакса" и "Фајзера" сутра о условима за испоруку вакцина

САРАЈЕВО- Представници институција БиХ, механизма "Ковакс" и компаније "Фајзер" сутра ће одржати састанак на којем ће властима у БиХ бити презентовани захтјеви "Фајзера", односно услови које БиХ треба да испуни како би стигла прва пошиљка од 23.400 доза вакцине, јавили су федерални медији.

Портал Кликс подсјећа да је "Ковакс" обавијестио БиХ да нису испуњени сви услови јер према  "Фајзеровој" дубинској анализи БиХ није извршила све обавезе које се тичу споразума о надокнади штете и одговорности јер се сматра да постоје правни или финансијски ризици у вези с могућим обештећењима који могу настати.

Портал додаје да су представници "Фајзера" у контакту са властима у БиХ од јесени с циљем проналаска рјешења.

Помоћник министра цивилних послова БиХ у сектору за здравство Душан Којић казао је за Радио Слободна Европа (РСЕ)  да "пред БиХ стално долазе нови услови".

Из Глобалне алијансе за вакцине (ГАВИ) прије три седмице су навели да ће у фебруару почети с дистрибуцијом вакцина путем "Ковакса", али само у "најспремније државе", дакле оне које су урадиле све за прихват вакцина попут хладног ланца, складишта, фрижидера и дистрибуције.

БиХ је потписала уговор са Коваксом у септембру 2020. године за набавку 153.600 доза "АстраЗенеке" и 23.000 доза "Фајзера", а за ту намјену је платила више од 10,5 милиона долара,

Усед кашњења Ковакс механизма, земље Европске уније креирале су механизам набавке вакцина, независан од Ковакса. Европска комисија је успоставила механизам дијељења вакцина којим је е обухваћен и Западни Балкан, а за ову подршку издвојено је 70 милиона евра.

Кроз овај механизам БиХ је наручила додатних 892.000 доза "Фајзер" и "Модерна" вакцина, међутим, ни кроз овај механизам још није стигла ниједна вакцина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана