Представљен план вакцинације у Сарајеву

Кликс
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Здравствени радници у Кантону Сарајево данас су у просторијама ЈУ Дом здравља Сарајево одржали први састанак на којем је разматран детаљан план вакцинације становништва против вируса корона.

Једна од уводних тема била је анкета која је недавно проведена међу здравственим радницима у сарајевским домовима здравља, а која је показала да поједини љекари не желе примити своје дозе вакцине против короне.

Како је за Клиџ.ба потврдио портпарол ЈУ Дом здравља Арман Шаркић, највећи број љекара који су изјавили да се желе вакцинисати су они који раде у специјалистичко-консултативним службама. Висок степен свијести су показали и здравствени професионалци који су радили у ковид центрима гдје су се свакодневно сусретали с обољелима.

Према проведеној анкети, о вакцинацији најмање размишљају они који су преболовали корону, али Шаркић нам говори да ће и они имати прилику да промијене мишљење у другом кругу анкетирања.

"Здравствени радници нису у стопостотном проценту изјавили да се желе вакцинисати, што нисмо ни очекивали", додао је Шаркић.

Заим Јацић, љекар и координатор породичне медицине у Кантону Сарајево, те Енес Шачић, епидемиолог у ЈУ Дом здравља КС, данас су упознали љекаре о вакцинама које стижу у Кантон Сарајево, њиховим учинцима, ефикасности и евентуалним нуспојавама. Како сазнаје Клиџ.ба, највјероватније ће то бити вакцине које су произвеле компаније Пфизер и БиоНТецх те Модерна.

Процес вакцинације становништва против вируса корона у КС неће се у многоме разликовати од процеса вакцинације против других болести, осим у техничком смислу, нарочито у случају Пфизерове вакцине која се складишти и чува на изузетно ниским температурама.

Како појашњава Шаркић, биће тачно дефинисани термини и сатнице вакцинисања пацијената, као и тачан број људи који ће се вакцинисати у једном дану због ограниченог броја доза вакцина које се могу чувати у хладном ланцу ЈУ Дом здравља КС.

Након вакцинације пацијенти ће бити под присмотром љекара, нарочито они који имају историју неких од алергијских обољења. За оне пацијенте који могу примити вакцину неке од нуспојава које се спомињу су отеклине, болно мјесто убода, температура и малаксалост у року од 24 сата од примања дозе.

Подсјетимо да ће своје дозе вакцине међу првима добити здравствени радници и старије особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана