Представљен нови хеликоптер Хеликоптерског сервиса РС

nezavisne.com
Представљен нови хеликоптер Хеликоптерског сервиса РС

БАЊАЛУКА - Хеликоптерски сервис РС прославио је јубилеј 10 година постојања промоцијом новог хеликоптера “AW119Kx” на спортском аеродрому Залужани код Бањалуке.

Првенствена намјена Хеликоптерског сервиса РС је медицински транспорт али и потребе Специјале једнице МУП-а РС, Владе и предсједника РС, али и реаговање у ванредним ситуацијама као што су пожари или поплаве.

Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса РС, рекао је да ће се убудуће интервенције лакше изводити јер нови хеликоптер има већи капацитет, новији је и може летјети у много тежим временским условима те да готово неће бити мјеста гдје неће моћи стићи.

“Новим хеликоптером моћи ће да иду два пилота, али и више медицинског особља”, рекао је Кустурић.

Са италијанском компанијом “Леонардо С.П.А.” потписан је уговор о куповини хеликоптера, те да је вриједност уговора око 9,3 милиона КМ.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, је указала на значај Хеликоптерског сервиса РС и истакла да су његови чланови сјајна екипа спремна да одговори свим изазовима и да је задовољство што имају нову летјелицу и не зависе од неког другог. 

“Биће још хеликоптера, биће их убрзо још бар 2-3”, каже Цвијановићева.

Милорад Додик, предсједник РС, је рекао да један спасен живот значи и спасен свијет, а захваљући Хеликоптерском сервису многи су спасени и то је највеће задовољство.

Додик је рекао да чланови Хеликоптерског сервиса РС могу послужити као примјер свим институцијама РС како се предано ради и већ од идуће године најавио нове летјелице.

Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, захвалио се члановима ХС који су летјели у тешким условима у име свих пацијената који су спасени и њихових породица и похвалио њихов рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана