Предсједништво ХДЗ БиХ: Изборно законодавство да онемогући дискриминацију

Срна
Предсједништво ХДЗ БиХ: Изборно законодавство да онемогући дискриминацију

МОСТАР - Изборно законодавство треба да обезбиједи неопходне предуслове за одржавање општих избора 2022. године и онемогући дискриминацију, порука је са проширене сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ, која је одржана у Купресу.

На сједници је истакнуто да је потребно регулисати све постојеће неуставне аномалије, наметање политичких представника и мајоризацију.

"Уставни суд БиХ и Европски суд за људска права издвојили су као темељни уставни постулат - конститутивност народ. Изборни закон БиХ мора омогућити легитимно политичко представљање уз једнака активна и пасивна бирачка права свима и бити усклађен са Уставом БиХ", наводе из ХДЗ-а.

Из ХДЗ-а су додали да Предсједништво БиХ и домови народа БиХ и ФБиХ не могу бити предмет дискриминације јер су у Дејтонском мировном споразуму и постављени као институционални оквири утемељени на равноправној заступљености и легитимној представљености конститутивних народа.

"Ове институције служе као баланс већинског и консензусног модела, слично као и у свим другим вишенационалним државама широм Европе и свијета", саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

На сједници је разговарано о актуелним политичким процесима и преговорима о реформи Изборног закона БиХ као кључног политичког питања које ће усмјерити све будуће односе, посебно у Федерацији БиХ, као и о функционисању институција на свим нивоима власти и питања безбједносног оквира.

"Наглашено је да реторика која нарушава међунационалне односе и којој јавност свједочи не може допринијети ничему, осим националистичким партикуларним циљевима појединих политика", напомињу из ХДЗ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана