Предсједништво ХДЗ-а БиХ: Сваки договор рушила СДА

Ведрана Кулага
Предсједништво ХДЗ-а БиХ: Сваки договор рушила СДА

Бањалука - Предсједништво ХДЗ-а БиХ разматраће данас у Мостару актуелну политичку ситуацију, са освртом на разговоре које су прошле седмице имали са СНСД-ом и СДА, а из те хрватске странке поручују да има основа за оптимизам када је у питању формирање власти на нивоу БиХ, скрећући пажњу на досадашње минирање договора са бошњачке стране.

Потпредсједник ХДЗ-а БиХ Јосип Јерковић, који је био у делегацији странке у петак током разговора са челницима СНСД-а у Мостару, истакао је јуче за “Глас Српске” да је, као и његов страначки шеф, оптимиста када је ријеч о завршетку процеса формирања власти на нивоу БиХ.

На свакој сједници Предсједништва ХДЗ-а је, каже, актуелна политичка ситуација и неформирање власти једна од тачака дневног реда. Истичући да је у БиХ незахвално причати о роковима, каже да без заједничког договора, све три стране, нема формирања власти и напретка.

- Очекујем формирање Савјета министара. Вјерујем да се то приводи крају и да ће се попустити са свих страна те наћи рјешење за формирање власти на нивоу БиХ. Вјерујем да ће се до Нове године наћи тај компромис, али и да ће и прије тог датума предсједници ХДЗ-а, СНСД-а и СДА сјести за исти сто. Проблем је у томе што се три стране договоре, ставе све договорено на папир, а онда то не испоштује бошњачка страна - рекао је Јерковић.

На питање да ли су сагласни са приједлогом СНСД-а да се у претходном споразуму о принципима за формирање власти промијени датум и крене даље, одговорио је да то није лош пут.

- Сигурно је да ће морати доћи до компромиса, а зашто не и то, па да се послије тога усвоји ако би то допринијело бољитку, формирању власти и деблокирању средства која стоје, а која су потребна свима у БиХ - закључио је Јерковић.

Он је поновио и да је неопходно да буде измијењен Изборни закон БиХ, што је један од услова ХДЗ-а БиХ без којег неће доћи до формирања федералне власти јер не могу толерисати више да им други бирају представнике на том нивоу, али и на нивоу БиХ.

У врху СДА јуче нисмо успјели да сазнамо какав је њихов став о посљедњој понуди из СНСД-а да недавни споразум буде освјежен новим датумом.

Предсједници СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА - Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић су почетком августа ове године усагласили принципе за формирање власти, а у том документу дат је рок од 30 дана да се тај посао обави, уз ставку да ако до тога не дође до 5. септембра договор престаје да важи, што се на крају и догодило.

Највише је запело код тумачења тачке споразума која се односила на однос БиХ према НАТО, односно Годишњи национални план (АНП), против којег је СНСД, а од којег не одустаје СДА.

Из СНСД-а су недавно изашли са приједлогом да се поново састану лидери и промијени посљедњи члан споразума - да умјесто 30 дана рок за његово спровођење буде 15. То је у петак и делегацији ХДЗ-а БиХ поновио лично Додик, уз опаску да би то једино могло да откочи формирање власти, али и да бошњачки политичари напорно раде на томе да онемогуће било какав напредак.

Џентлменски споразум

Сарадња ХДЗ-а БиХ и СНСД-а је, како је оцијенио Јосип Јерковић, остала на добром нивоу какав је већ годинама.

- Ријеч је о одређеном џентлменском споразуму о сарадњи, како у Српској тако и на подручју цијеле БиХ - рекао је Јерковић који је и потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана