Предсједништво БиХ: "Ковакс" програм и произвођачи вакцина да испуне обавезе

Срна
Предсједништво БиХ: "Ковакс" програм и произвођачи вакцина да испуне обавезе

САРАЈЕВО - Чланови Предсједништва БиХ су у разговору са генералним директором Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедросом Аданомом Гебрејесусом истакли да је БиХ прошле године испунила све финансијске и друге утврђене обавезе и да исто очекује од програма "Ковакс" и произвођача вакцина који дјелују у оквиру овог програма.

Саговорници су закључили да што хитније треба потписати Пропратно писмо и Споразум о одштети и одговорности између БиХ и произвођача, као накнадно додате обавезе, те је разговарано о спремности произвођача да достави сву количину вакцина у јасно прецизираним роковима.

Из Предсједништва БиХ су навели да је разговор српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и чланова Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића са генералним директором СЗО био о потешкоћама и кашњењу у испоруци вакцина за БиХ посредством механизма УН "Ковакс".

Констатовано је да БиХ испуњава све техничке услове да одмах изврши прихват, складиштење и дистрибуирање количине од милион вакцина свих произвођача који дјелују у оквиру програма "Ковакс".

Чланови Предсједништва БиХ захвалили су Тедросу за његову подршку БиХ у добијању вакцина, те затражили да СЗО и "Ковакс" програм буду укључени у овај процес све до коначне испоруке вакцина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана