Предсједник ВСТС-а о Мектићевом Приједлогу закона: Покушај преузимања контроле над правосуђем

Ж.Д.
Предсједник ВСТС-а о Мектићевом Приједлогу закона: Покушај преузимања контроле над правосуђем

САРАЈЕВО - Приједлог закона о престанку мандата члановима Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС), који се разматра у Представничком дому Парламента БиХ, представља дрски уцјењивачки политички притисак од стране посланика против којег је прије неколико дана потврђена оптужница, као и покушај преузимања политичке контроле над правосуђем од стране коалиције која формирала ранији Савјет министара, а која у складу са декларацијом СДА жели да се обрачуна са предсједником и члановима ВСТС - а.

Истакао је то предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија коментаришући то што је посланик СДС-а Драган Мектић у Парламент по хитном поступку упутио Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а у садашњем саставу.Предложеним законом предвиђа се да мандат актуелним члановима ВСТС-а БиХ престане с 15. јуном, а да најкасније до 8. јуна правосудни органи, адвокатске коморе и институције БиХ које бирају чланове ВСТС-а проведу поступак избора нових чланова ВСТС-а БиХ.

Тегелтија наглашава то да је Приједлог закона проблематичан са најмање два аспекта.

- Прво, проблематичан је у погледу подносиоца иницијативе у лику Драгана Мектића, што у сваком случају представља оцигледни и дрски  уцјењивацки политички притисак  од стране посланика против којег је прије неколико дана потврђена оптузница за корупцију и којег очекује судјење. То је еклатантан и флагрантан примјер политичког притиска, како се посланик против којег је потврђена оптужница за корупцију, жели обрачунати са правосуђем и тако послати поруку тужиоцима и судијама који поступају у његовом предмету о својој недодирљивости и могућим посљедицама – истакао је Тегелтија.

Додао је да је ово очит и за европске стандарде потпуно флагрантан покушај преузимања политичке контроле над правосуђем од стране политичке коалиције која формирала ранији Савјет министара. Истакао је да та коалција у складу са декларацијом и закључцима СДА жели да се обрачуна са предсједником и члановима ВСТС - а, шаљући им поруку, као и свим другим судијама и тужиоцима да се у свом раду морају руководити ставовима тих странака јер ће у супротном сносити посљедице, што политички представници СДА више и не покушавају да маскирају него о том говоре директно.

 -У складу с тим позивам Делегацију ЕУ у БиХ да се изјасни о усклађености оваквог Приједлога закона са европским стандардима. Моја порука је да нас овакве активности појединих политичара сасвим сигурно неће уплашити или обесхрабрити у чувању независности правосуђа и властитог личног и професионалног интегритета, без обзира и на овако флагрантне политичке притиске – истакао је Тегелтија.

Представнички дом Парламента БиХ обавио је расправу о захтјеву Мектића да буде размотрен Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу, по хитном поступку.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ подсјетила је да је прије осам година, на иницијативу тадашњег руководства Републике Српске, БиХ приступила структуралном дијалогу у области правосуђа у дијалогу са ЕУ.

-СНСД и странке у коалицији са нама нису за ових осам година, када је ријеч о правосуђу, одступили од свог става.Тренутак хитности има везе са одређеним судским и тужилачким поступцима, а не са рјешавањем стања у правосуђу. Ово је реализација закључака СДА од стране СДС-а и ПДП-а- рекла је Бурсаћ.Она је истакла да је ријеч о личном обрачуну и извршавању закључка СДА да треба направити промјене у ВСТС-у.

-Све личи на лични обрачун. Овим се реализују закључци СДА са задње сједнице Предсједништва СДА да се изврше смјене. Можемо ући у огроман проблем - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Она је указала на техничке и правописне грешке у Мектићевом приједлогу, те истакла да је то доказ да приједлог није студиозно урађен, како је Мектић тврдио.

- Ове грешке су доказ да није радио никакав тим на изради овог приједлога. Иако јесте тим радио, онда је тим дјечака, а не стручни тим. Урађено је на формату А4 и два мјесеца се радило на томе -додала је Бурсаћева.

Она је подсјетила да посланици у Представничком дому не могу утицати на правосуђе и избор судија и да самим тим нема суштинског структуралног ефекта.

Посланик Сања Вулић (СНСД) рекла је током расправе да је сагласна с намјером да треба донијети измјене и додала да сматра исправним да о томе треба расправљати детаљно на тематској сједници заказаној за 11. март.

- Чудно ми је да ове колеге подржавају закон по хитној процедури данас, на овакав начин. Шта је битно данас што није било јуче и шта је битно данас што неће бити сутра - упитала је Вулићева.
Она сматра да је данашња расправа, како је рекла, "тортура над грађанима". Вулићева је, коментаришући, како је рекла, дрчност посланика, позвала на смјену страних судија у Уставном суду БиХ.
- Позивам колеге, који овдје истичу своје референце да се коначно ријеше страних судија. Срамно је да се расправља о моралу судија и сви би требали прво да погледају себе - рекла је Вулићева.
Она је изразила сумњу да поједини посланици имају намјеру да замијене предсједника Тегелтију или неког другог ко је на челу тог тијела.

Предсједавајући Српског клуба посланика Ненад Стевандић упозорио је да би усвајање предложеног закона, односно престанак мандата члановима ВСТС-а, увео БиХ у потпуну правну несигурност или анархију.

-Ово је покушај револуције правде која доноси већу неправду.Лидер СДА Бакир Изетбеговић је најавио иницијативу да се смијени предсједник ВСТС -а. Не знам да ли има нека тајна веза. Зашто се отвара “Пандорина кутија”? То је пут у правну несигурност. Није лако именовати нове чланове. Ко каже да се неће изабрати исти ови. Ако хоћете мијењамо закон и да се бирају у Парламенту- предложио је Стевандић. Он се сагласио с мишљењем Нермина Никшића да Мектићев приједлог неће проћи у Дому народа Парламента БиХ.

Мектић је приговорио, на како је рекао, тумачење његовог приједлога мимо контекста.

- Моја иницијатива нема везе са посљедњим дешавањима у БиХ. Структурални дијалог имамо осам година, сад опет дошли до тога. Слушам дискусије овдје и питам се како кренути у иницијативу да нешто промијенимо, кад сад већ знате да Дом народа неће прихватити . рекао је Мектић.

Он се сагласио с мишљењима посланика да иницијатива неће ништа драстично промијенити, али је појаснио да му је намјера да учини нешто добро.

Бранислав Бореновић из ПДП-а подржао је Мектићево објашњење да, како је навео, вријеме истиче и да је неопходно предузети нешто.
- С обзиром на то да мандат актуелног ВСТС-а убрзо истиче, право је вријеме да донесемо нове законе - рекао је Бореновић.

Он сматра да је Мектићев приједлог дошао у право вријеме да се ријеши сет закона који ће поправити стање правосудног система у БиХ.

Током расправе, замјеник предсједавајућег Представничког дома, Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ подсјетила је да је Канцеларија високог представника именовала ВСТС те истакла да, током расправе о хитној процедури, није чула да је неко то поменуо.

- Овај закон је темпоралног карактера, али се односи само на један мандат. Није имала смисла хитна процедура, требали смо оставити могућност да расправљамо у редовној процедури. Можда би то био пут за рјешење - појаснила је Кришто.

Посланик Адил Османовић (СДА) подсјетио је да су одбијени извјештаји о раду ВСТС за 2017. и 2018. годину, додајући да је то довољна порука члановима ВСТС да нешто треба мијењати.
- Ово је заиста крајње вријеме да повучемо потезе да уозбиљимо рад ВСТС-а и да ми као Парламент БиХ пратимо њихов рад и да тражимо од њих да буду независни и аполитични - рекао је Османовић.
Посланик Зукан Хелез (СДП) подржао је Мектићев приједлог и хитну процедуру јер сматра да ће у супротном приједлог постати, како је рекао, правна анархија.

Посланик Нермин Никшић (СДП) био је уздржан приликом гласања за упућивање приједлога у хитну процедуру јер, како је објаснио, сматра да нема гаранције да би нови чланови ВСТС, који би на тај начин били изабрани, радили и били бољи.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана