Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић упутио апел одборницима: Априлске накнаде у Фонду солидарности

Дарко Момић
Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић упутио апел одборницима: Априлске накнаде у Фонду солидарности

БАЊАЛУКА - У скупштинама 56 општина и осам градова у Српској сједи укупно 1.259 одборника, а њихова просјечна мјесечна примања на име одборничке накнаде су око 400 марака, па је лако израчунати да се сваког мјесеца за те намјене из локалних буџета издвоји више од 500.000 марака.

Предсједник Савеза општина и градова РС и начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић упутио је јавни апел свим одборницима у Српској да се одрекну одборничке накнаде за април и да та средства преусмјере у Фонд солидарности за обнову РС.

- Влада Српске је добро реаговала препоруком функционерима, носиоцима јавних функција и члановима управних и надзорних одбора у вези са издвајањем за Фонд солидарности. У складу с тим, упућујем приједлог и апел свим одборницима, а има их 1.259 у свим локалним парламентима, да се одрекну одборничке накнаде за април. Уколико би се сви одборници одазвали овом апелу, износ од око 500.000 сигурно би допринио рјешавању бар неких проблема с којима се суочавамо - каже Ћосић.

Он истиче да би одборници издвајањем априлске накнаде у Фонд солидарности показали и да су им интереси грађана који су их бирали на првом мјесту, додајући да би то било посебно примјерено ако се узме у обзир да смо на прагу овогодишњих локалних избора.

У прилог његовом апелу иде и недавно обавјештење Министарства управе и локалне самоуправе РС свим скупштинама општина и градова да у наредних 15 дана не одржавају сједнице.

- Уколико се у наредних петнаест дана укаже посебна потреба за одржавањем сједнице, дужни сте писаним путем од Републичког штаба за ванредне ситуације, уз навођење разлога хитности, тражити одобрење за одржавање сједнице - саопштено је из министарства.

Апел Љубише Ћосића, који је функционер СНСД-а, подржавају и у СДС-у па предсједник Главног одбора те странке и начелник Теслића Милан Миличевић каже да је Клуб одборника СДС-а сличну иницијативу већ упутио локалном парламенту.

- Добро је што је таква иницијатива упућена са нивоа Савеза општина и градова. Немам ништа ни против тога да средства буду усмјерена у Фонд солидарности, али ми смо предложили да се та средства преусмјере у локални Фонд за подршку привреди и пољопривреди, јер сматрам да би на овај начин била ефектније искоришћена - каже Милићевић.

Он додаје да је и Клуб одборника СДС-а предложио одборницима у свим општинама и градовима да учине исто, али је позвао и посланике и делегате у Народној скупштини и Вијећу народа Републике Српске, као и у Парламенту БиХ да се такође одрекну посланичких накнада и накнада за рад у комисијама у сврху подршке привреди за опоравак од посљедица пандемије.

Влада Српске

Влада Републике Српске предложила је свим запосленим у институцијама РС, као и именованим и постављеним особама да се по принципу добровољности одрекну дијела мартовске плате у корист Фонда солидарности за обнову РС.

- Руководиоцима институција и изабраним и постављеним особама из РС предложено је да се одрекну 20 одсто нето плате, а члановима управних одбора, надзорних одбора и одбора за ревизију да се одрекну мартовске накнаде - наводи се у закључку Владе РС.

Премијер Српске Радован Вишковић и чланови његовог кабинета већ су се одрекли 50 одсто мартовске плате у корист Фонда солидарности.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана