Предсједник Израела: Доња Градина свједок неизрецивог зла

Танјуг
Предсједник Израела: Доња Градина свједок неизрецивог зла

ЈЕРУСАЛИМ - Доња Градина је сведок неизрецивог зла гдје су нацисти и њихови сарадници починили незапамћена звјерства над Јеврејима, Србима, Ромима и другима, навео је предсједник Израела Исак Херцог у писму поводом Дана сјећања на жртве НДХ у јасеновачким логорима који се данас обиљежава у Доњој Градини.

-Морамо учинити све што је у нашој моћи како би свијет схватио докле неоснована мржња може да доведе уколико добри људи, људи од савјести, одлуче да ћуте - стоји у писму Херцога које је прочитано на комеморативном скупу у Доњој Градини.

Херцог је нагласио да треба сачувати сјећање на убијене и наставити заједничко залагање како би се спријечио даљи губитак живота и разарање.

Изразио је захвалност Србији што, како је навео, улаже напоре на истраживању, прикупљању документације и образовању о Холокаусту, а посебно у вези са злочинима почињеним у Доњој Градини.

-Поносни смо на чињеницу да смо имали част да будемо домаћини просвјетним радницима из ваше земље у Јад Вашему у Јерусалиму, а још много тога можемо постићи уколико наставимо нашу сарадњу - навео је Херцог.

Захвалио је и на прилици да се, како је истакао, успостави партнерство са српским народом како би заједно створили околности за званичне и незваничне могућности образовања.

Истакао је да ће Израел наставити да наглашава потребу да се будуће генерације широм свијета образују о ужасима Холокауста.

-Вјерујемо у важност иницијатива као што су Марш живих, заштита јеврејских гробаља и историјских мјеста, али и догађаја попут овога којима се обиљежава оно што се дешавало на светом тлу Доње Градине. Дубоко сам вам захвалан на подршци и солидарности - стоји у писму израелског предсједника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана