Предсједник ЦИК: Захтјеви за поновно бројање преурањени

ГС
Илустрација
Foto: Анадолија | Илустрација

САРАЈЕВО- Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић изјавио је Срни да је било какав захтјев за отварање врећа и поновно бројање гласова преурањен јер, према Изборном закону БиХ, ЦИК тај процес почиње тек након што утврди резултате.

Арнаутовић је подсјетио да Изборни закон предвиђа двије правне ситуације, а прва је утврђивање изборних резултата, а друга је потврђивање изборних резултата који су коначни и који се објављују у Службеном гласнику БиХ.

"Све док не утврдимо изборне резултате, ми не можемо говорити о овом другом процесу", истакао је Арнаутовић и поручио да ће ЦИК у свему поступити у складу са овлаштењима која му је дао Изборни закон БиХ.

Он је навео да је ЦИК запримио већи број приговора на ток изборног процеса на више бирачких мјеста, а према садашњој евиденцији, то је око 1.000 бирачких мјеста у 70 општина и градова у БиХ.

Арнаутовић је поручио да ће сваки захтјев бити помно размотрен, рачунајући најављену жалбу опозиције из Републике Српске – ПДП-а и СДС-а.

Из ЦИК-а одбацују сваку критику која долази у вези са спорим објављивањем изборних резултата, поготово од политичких странака чији су представници били чланови бирачких одбора.

"Тренутно поједине изборне комисије основних изборних јединица у БиХ, по наредби ЦИК-а, отварају вреће и правилно утврђују резултате са редовних бирачких мјеста на којима бирачки одбор није законито завршио посао /погрешно паковање изборног материјала, погрешно попуњавање образаца у којима на примјер кандидат има више гласова од његове политичке странке и друге математичке нелогичности/", наводи се у саопштењу.

У посљедња два дана, додаје се у саопштењу, ЦИК је издао наредбе о отварању врећа са гласачким материјалом на око 1.000 бирачких мјеста у више од 60 општина/градова за различите нивое власти за које су спроведени избори.

"Рок за извршење наредби је вечерас до поноћи", напомињу из ЦИК-а и додају да све док се овај посао не заврши ЦИК није у могућности да објави податке о резултатима са свих редовних бирачких мјеста.

У исто вријеме у Главном центру за бројање у Сарајеву одвија се процес који је у надлежности ЦИК-а - сумирање резултата са гласања у одсуству, путем мобилног тима, на непотврђеним листићима, као и бирача који су гласали у иностранству.

"Сви утврђени изборни резултати биће објављени тек кад се обједине резултати из Главног центра за бројање и свих резултата са редовних бирачких мјеста", напомињу из ЦИК-а.

Након тога слиједи подношење захтјева за поновно бројање у року од три дана у складу са чланом 5.30 став /1/ Изборног закона БиХ, тако да је прије утврђивања изборних резултата преурањено подносити захтјеве за поновно бројање гласачких листића, као и приговоре на изборне резултате, истакли су из ЦИК-а.

У фази разматрања приговора и захтјева за поновно бројање ЦИК ће сваки приговор који прими, па и од неовлаштеног лица, сматрати иницијативом за дјеловање по службеној дужности.

Приликом утврђивања неправилности узимаће се у обзир све примједбе из записника о раду бирачких одбора, извјештаји посматрача о неправилностима, ранији приговори о сумњама у лажно представљање у бирачким одборима, очигледне преправке и нелогичности на обрасцима са резултатима, као и друге информације о неправилностима достављене од супервизора и безбједносних агенција, додаје се у саопштењу.

"Још једном се показала оправданом иницијатива ЦИК-а за измјене Изборног закона БиХ у вези са саставом и начином попуне бирачких одбора, јер очигледно крајње исполитизовани бирачки одбори својим незаконитим поступањима и неизвршавањем задатака наносе немјерљиву штету изборном процесу у БиХ", поручили су из ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана