Предсједница Српске у Салцбургу: Опоравак привреде примарни циљ

ГС
Foto: РТРС

САЛЦБУРГ - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на Европском самиту у Салцбургу да се Република Српска у епидемији вируса корона суочава са додатним изазовима те да се први изазов односи на заштиту здравственог система у условима епидемије.

- Други изазов се односи на обезбјеђивање услова да се настави живот у новонасталим околностима, а трећи на образовни систем чије функционисање мора да се обезбиједи без већих опасности - навела је она, преноси РТРС.

Предсједница Српске је нагласила да у свему томе свака земља мора да има план за опоравак, а то је тешко јер се не зна колико дуго ће криза трајати, али се зна да ће оставити посљедице.

Цвијановићева је подсјетила да Српска, односно БиХ није чланица ЕУ, али да је солидарност унутар Европе веома важна, истичући опоравак привреде као примарни циљ.

Oна је нагласила да се након шестомјесечне кризе изазване пандемијом вируса корона не може рећи да је изазов прошао, те да је за земље Западног Балкана важно да им ЕУ буде подршка, пренијела је Срна.

Цвијановићева је истакла да је први приоритет спашавање живота, након чега се мора видјети како ће поново бити организован живот и укинуте све строге мјере.

- Сљедећи корак би био сарадња за јачање привреде и социјалних односа. Постоје неке ствари о којима се мало говори, а то су велике разлике у способности и потенцијалу наших земаља да изађу на крај са насталим проблемима - поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да је пандемија вируса корона показала да је потребно дефинисати приоритете, од којих је један здравство, те да је потребно заједнички штитити становништво.

Цвијановићева је навела да Република Српска и БиХ желе бити дио ЕУ и дијелити заједничке вриједности.

- Имамо осјећај да би нам било боље када бисмо били у ЕУ, али када је ријеч о великим кризама каква је ова, онда има различитих приступа и онда се не разумијемо тако добро - поручила је предсједник Српске.

Цвијановићева је навела да је сада битно извући друштво из ове кризе, те да ЕУ добро фнкционише упркос тешкој ситуацији и непоразумима.

- Схватам ситуацију у оваквој кризи, наравно да земље чланице морају реаговати на то, њихова појединачна одговорност је била заштита њихових грађана. Али када је ријеч о солидарости, она није постојала на почетку. Након неког времена ствари су се побољшале што је било добро за наше односе са ЕУ - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се сада расправља о Европи будућности, те да је оптимиста.

Цвијановићева је указала да долази из децентрализоване државе, те да није за централизацију.

- Током кризе имали смо децентрализовану ситуацију у БиХ, али то није била препрека. Сарађивали смо међуетнички упркос свим потешкоћама, различитим ставовима и мишљењима о донесеним мјерама - навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је Република Српска добила велику помоћ, посебно издвојивши Аустрију и Мађарску.

Предсједница Републике Српске учествује на панелу под називом "Европа, корона и демократија - опасности и шансе", али осим о томе у Салзбургу ће се, између осталог, расправљати и о утицају ковида 19 на глобално тржиште, али и медицинским истраживањима и пандемији – управо у тој дискусији учествоваће министар здравља и социјалне заштите Српске, Ален Шеранић.

На дискуси "Медицинска истраживања и пандемија" сутра ће учествовати министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Самит је отворен поруком аустријског канцелара Себастијана Курца.

Током самита, који организује Институт регија Европе, о посљедицама пандемије вируса корона говориће истакнути представници политике, привреде и науке из Аустрије и других европских земаља.

Тема овогодишње конференције је "Европа, солидарност и мир", а почасни покровитељи су предсједник Аустрије Александер Ван дер Белен и канцелар Курц.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана